Lid van de Nederlandse Jeu des boules bond

 

Frans Snaar

Op tweede Paasdag wordt al sinds mensenheugenis het Eieren toernooi gespeeld. En zo na de lange vastentijd is dat wel plezierig, we kunnen ons weer te buiten gaan aan allerlei lekkernijen. Van vroeger weet ik nog dat tijdens de vastenperiode een snoeptrommeltje op de schoorsteen stond, daar gingen de snoepjes in en met Pasen werd het trommeltje dan geopend om de snoepjes eruit te halen en de meeste op te eten.

Bij Lbf staat zo’n trommeltje niet, maar wel is er gezorgd voor wat lekkers bij de koffie. Elly en Rina hadden het er maar druk mee achter de bar, waar Chantal en Taco vandaag onze toernooileiders speelden, bekwaam als altijd. Er was enige beroering omtrent het aanvangstijdstip, maar uiteindelijk speelden 50 van onze leden een bijzonder sfeervol toernooi. En zo hoort het ook, niet alleen met Pasen, gewoon alle toernooien. Want waarom zouden we elkaar het leven zuur maken, er staat werkelijk niets op het spel, iedereen mag aan het einde naar dezelfde prijzentafel om er iets af te halen. Belangrijkste is dat we de sfeer goed houden, het is zo gemakkelijk om anderen ergens van te beschuldigen, we zijn allemaal mensen en we maken allemaal fouten, gelukkig maar.

Stel je eens voor dat er geen fouten meer worden gemaakt, dan zijn de partijen die we met elkaar spelen uiterst saai. Pointeurs plaatsen elke bal op de but, tireurs schieten elke bal raak met een carreau. Uiteindelijk wint de laatste boule het punt. En dan om en om, dus vooraf is te voorspellen dat degene die de toss verliest met 13-12 gaat winnen. Als dat zo is, hoeven we ook niet te spelen, alleen maar te tossen, stand invullen en aan de bar een bakkie pakken. Half uurtje later worden de prijzen uitgereikt, 25x plaats nummer één en 25x plaats nummer twee. Wil je niet meemaken…..

Het Eieren toernooi is een ontmoetingstoernooi met een andere titel, dus iedereen weet hoe het toernooi verloopt. Drie ronden je best doen en als alles meezit win je ook drie partijen. Met nog meer mazzel (of kunde) kun je zelfs nog helemaal bovenaan eindigen, maar eigenlijk is dat maar bijzaak. Het gaat om de pret tijdens de partijen en vooral ook tussen de partijen. Het is in het clubhuis een verbaal geweld van jewelste, het is lastig om je buurman te verstaan en dus gaan we nog luider praten, de gehoortoestellen gaan op de stand “omgevingsgeluid dempen”, anders horen we alleen maar luid geroezemoes. Teken dat het met de sfeer wel goed zit….

En aan het einde maken we allemaal op aangeven van de wedstrijdleiding de gang naar de prijzentafel, sommigen luid aangemoedigd door de aanhang, anderen nog net niet uitgefloten door een teleurstellende plaatsing. Ook Pasen gaat zo weer aan ons voorbij, op naar het bloemencorso!!

 

De eindstand:  

Rang Naam Winst Saldo
1 George Lengers 3 24
  Jan van Vliet 3 24
  Ria Lengers 3 24
4 Erik Snapper 3 23
5 Rob de Kruijff 3 22
6 Arie Imthorn 3 18
7 Huug Tielemans 3 17
8 Dick Weijers 3 13
9 Wim Roelofs 2 14
10 Roos van der Ham 2 11
  Bep van Leeuwen 2 11
12 Alie Bisschops 2 10
13 Wim Wassenaar 2 9
  Coby van der Wiel 2 9
15 Tiny van den Wollenberg 2 8
  Eric Jan Dofferhoff 2 8
17 Carla Weijers 2 7
18 Nita Schutter 2 6
19 Dick Kortekaas 2 4
20 Elly van der Aart 2 3
  Hanny Reinders 2 3
22 Klaas Tanis 2 -1
  Wim Hoogendoorn 2 -1

 Hierna volgen 21 met 1 en 6 met 0 gewonnen partijen