Lid van de Nederlandse Jeu des boules bond

.

Frans Dames

Op zaterdag 2 februari 2019 kon ik als speler van LBF-2, door een vrije speelronde, getuige zijn van de ontmoeting tussen LBF-1 en JBH-1, in het kader van de 9e speelronde van de NPC-competitie 2018- 2019.
.
In poule 3003 heeft LBF-1 zich in de voorgaande speelronden opgewerkt tot de 2e plaats met 11 punten, 1 punt achter de koploper De Spaanse Ruiter 1. JBH 1 vinden we terug op de 5e plaats met 8 punten. Het staat allemaal dicht bij elkaar in deze poule en het besef was er bij LBF-1 dat een overwinning nodig was om in de top van deze poule mee te kunnen blijven draaien. Dat zorgde ook voor de nodige druk op deze ontmoeting. Een ander gegeven is dat de spelers van beide teams elkaar door en door kennen, dus alles in ogenschouw nemend beloofde het een interessante ontmoeting te worden.
.
Met welk spelers zou LBF-1 proberen de punten in eigen huis te houden? Teamcaptain Rob van der Zwet heeft de beschikking over 11 spelers, dus keuze te over. Op het teamformulier stonden voor deze ontmoeting de navolgende 7 namen: Peter Balkenende, Bernadette Daniëls, Ruud Kramer, Ruud de Groot, Rob van der Zwet, Koos van Dijk en Marian Nederlof.
.
In de eerste ronde met 3 doubletten partijen werd al duidelijk dat het in deze ontmoeting alle kanten op kon gaan. Ruud Kramer en Ruud de Groot speelden een kansloze partij tegen het duo Frederiks/Hogervorst. In 5 mênes werden ze van de baan geveegd. Beide spelers hadden totaal geen grip op de wedstrijd. De 0-13 eindstand gaf duidelijk stof tot nadenken.
De beide andere partijen namen echter meer tijd in beslag. Peter Balkenende en Bernadette Daniëls behaalden met 13-3 een duidelijke overwinning. Na een half uur stond het echter pas 4-3 en met mênes van soms 15 minuten duurde het toch wel even voor het zoet van de overwinning geproefd werd.
De derde partij was het meest memorabel. Rob van der Zwet en Marian Nederlof moesten het opnemen tegen Ritchie Nowak Abdalla en Gerrit Loderus. Aanvankelijk liep het in deze partij absoluut niet van een leien dakje. Beide spelers hadden moeite met hun rol en dat resulteerde op enig moment in een achterstand van 2-8. Daarna kantelde de partij. Na 60 minuten was een tussenstand van 6-8 bereikt. Beide spelers wisten dat niveau vast te houden en uiteindelijk een 13-9 overwinning te behalen.
.
Met een 2-1 voorsprong ging men de 2e ronde in. Hierin werden de punten gelijk verdeeld. Marian, Rob en Ruud Kramer wisten hun partij met 13-7 te winnen, hoewel de partij meerdere gezichten kende. Tegen Joey Frederiks, Ruud Hogervorst en Willeke Loderus werd aanvankelijk souverein naar een voorsprong van 5-0 gespeeld, maar door een klein incident waren ze toch even de grip op de wedstrijd kwijt. Bij een tussenstand van 6-7 namen ze echter weer het heft in handen en wisten die tot het einde vast te houden.
Peter, Koos en Bernadette moesten met 11-13 een nederlaag slikken, hoewel het daar aanvankelijk niet naar uit zag. Na 10 mênes had het team een voorsprong van 10-5, maar vanaf dat moment ging het moeizamer. Men hield nog wel een voorsprong tot 11-8, maar daarna speelde de tegenpartij in 2 mênes met 5 punten de wedstrijd uit.
.
Maar LBF-1 was nog steeds volop in de race voor een overwinning. De 3e ronde zou de beslissing moeten brengen. Eén winstpartij zou al voor een gelijkspel zorgen. In die ronde bleek echter dat de inspanningen in de voorgaande partijen heel veel energie hadden gekost. Dat was duidelijk te zien aan de uitslagen. Marian en Rob kregen tegen Gerrit Loderus en Ria van der Poel geen grip op de wedstrijd en verloren met 4-13. In de partij van Ruud de Groot en Peter Balkenende bestond even de indruk dat hier misschien iets mogelijk was. Maar dit bleek valse hoop. Het duo Frederiks/Hogervorst nam de regie in de partij over en stuurden het LBF-duo met 7-13 naar huis. Koos en Ruud Kramer hadden in hun partij tegen Jan van der Poel en Ritchie Nowak Abdalla ook geen grip op het spel. Ook hier ging de overwinning met 7-13 naar de tegenpartij.
.
Het werd dus uiteindelijk een 3-5 nederlaag. De punten gingen naar Hillegom, de kater bleef in Lisse. Het zijn van die ontmoetingen waar details bepalend zijn. Laten we hopen dat LBF-1 zich in de resterende ontmoetingen in de top van de poule kan handhaven.
Ondanks deze nederlaag durf ik stellen dat LBF-1 het op dit niveau toch naar behoren doet…..