2019: NPC: 21 september

.

Frans Dames

1e speelronde LBF-4

LBF-4 ging voor de 1e speelronde in deze competitie naar Gouda voor de ontmoeting met PV Gouda 6.

Ik had vooraf geen enkel idee over de sterkte van dit team. Van de gespeelde toernooien kende ik enkele spelers van PV Gouda, die soms ook heel aardig meededen voor de prijzen. Ik ging er eigenlijk van uit dat deze spelers in een hoger team zouden spelen. Dat bleek toch een misvatting. Toen we het terrein opkwamen werden we ontvangen door (oneerbiedig gezegd) een paar oude rotten in het vak. Met name Bert Duits en Aart den Boom zijn regionaal bekende spelers. Maar we namen het voor kennisgeving aan en gingen onbevangen de wedstrijd aan.

Het team van Gouda bestond uit 3 geroutineerde mannelijke spelers en 4 dames, die het spelletje nog niet zo lang speelden, maar wel lieten zien dat er veel geoefend was op het pointeren. Dat beheersten ze behoorlijk goed. Het was een prachtige, zonnige dag en alle partijen werden in de open lucht in de volle zon gespeeld. Uiteraard op een baan die de thuisspelende ploeg voordeel op moest leveren. Het was een knikkerbaan, maar LBF-4 deinsde daar niet voor terug.

Lbf-4

In de eerste speelronde werden van de drie doubletten partijen er 2 gewonnen. Dat leverde dus een 2-1 voorsprong op.
Frans van der Kraan en Leo Tijssen speelden een degelijke partij, die met 13-2 gewonnen werd van o.a. Bert Duits.
Peter Bisschops en Frans Snaar haalden met 13-7 de volgende overwinning binnen, maar dat ging toch niet helemaal van een leien dakje. Bij een achterstand van 3-7 werden de koppen even bij elkaar gestoken en dat was de ommekeer in de partij.
Ineke Verbeek en Frans Dames kwamen er niet aan te pas. Een volledig valse start. Bij Frans wilden de boules niet doen wat hij in gedachten had en bij een achterstand van 1-11 besloten Ineke en Frans te gaan ruilen. Het liep vanaf dat moment iets beter, maar niet voldoende om de winst te pakken. Het werd een 6-13 verlies.

In de tweede speelronden werden de beide tripletten partijen eerlijk verdeeld. Dat leverde een tussenstand op van 3-2.
Peter Bisschops, Frans Dames en Frans Snaar pakten met degelijk spel een overwinning van 13-4. Waar bij Frans Dames in de eerste ronde weinig lukte, ging het in deze ronde een stuk beter. Met een paar mooie boules kon hij eindelijk zijn steentje bijdragen en met de degelijkheid van Peter en de andere Frans er bij werd het een mooie overwinning.
Frans van der Kraan, Ineke Verbeek en Leo Tijssen deden minder goede zaken en verloren hun partij met 8-13. Ze kregen gelijk al 4 punten tegen en dat hebben ze niet meer weg kunnen werken. Ruilen binnen het team hielp ook niet en met het gevoel dat ze toch niet slecht gespeeld hadden gingen ze de pauze in voor de derde ronde.

In de derde speelronde werd er helaas maar 1 partij gewonnen en zo eindigde deze ontmoeting in een gelijkspel.
Peter Bisschops en Frans Snaar waren ook in deze ronde goed voor een mooie en regelmatige overwinning van 13-2. Dit was dan toch het punt wat minimaal nodig was voor een gelijkspel.
Daarentegen kregen Ineke en Frans Dames het ook in deze ronde niet voor elkaar de punten te pakken. Beiden hadden het gevoel dat er niet slecht gespeeld was, maar de tireur van de tegenpartij, Bert Duits, was een maatje te groot. Het werd een nederlaag van 2-13. Cijfers zeggen soms iets anders dan een gevoel.
Leo en Frans van der Kraan hadden bijna nog gezorgd voor de overwinning in deze ontmoeting, hoewel dat er in eerste instantie niet naar uitzag. De tegenpartij zat in een flow en liepen uit naar 0-10. Eindelijk kreeg het LBF-team het butje te pakken en draaide de partij volledig om. Ze knokten zich terug naar een 11-10 voorsprong. Helaas maakten de tegenstanders toen de partij met een drieklapper uit. We hebben aan de overwinning geroken.

Met het gelijke spel heeft LBF-4 echter wel het eerste wedstrijdpunt binnen. Maar het is ook duidelijk dat het zelfs in de 6e divisie niet op voorhand makkelijk hoeft te zijn.

Op 5 oktober 2019 speelt LBF-4 in een thuiswedstrijd tegen DVV 1 uit Sassenheim. In dit team zit o.a. Jaap Kivits. Dat wordt een ontmoeting met de nodige prestige. Ongetwijfeld gaat u hierover dan iets horen.