2019: NPC, Lbf 4 – BUT 1

 

Frans Dames

NPC 2019-2020, 7espeelronde.

Zaterdag 14 december 2019 werd in het kader van de NPC-competitie de laatste ontmoeting van dit kalenderjaar gespeeld. Daarmee werd ook de eerste helft van deze competitie afgesloten. Lbf-4 trof op deze dag in een thuiswedstrijd Boule Union Thamen 1 uit Uithoorn. Dit team had tot nu toe 4 punten gehaald, tegen Lbf-4 7 punten en kende een aantal voor Lbf bekende spelers met o.a. Henk en Joan van Rekum en Ina Hoekstra.

Het was dus wel zaak om te knokken voor een goed resultaat. Het bleek soms toch een lastig te bespelen tegenstander. De teams hielden elkaar behoorlijk in evenwicht en de uitslag van 4-4 getuigde daar ook van. Hoewel het ook zo maar op winst had uit kunnen draaien. Voordat ik aan het verslag begon had ik gekeken naar een documentaire over de legendarische dartspeler Raymond van Barneveld. Daarin zag je soms ook hoe dicht winst en verlies bij elkaar kunnen liggen. Een dubbel net missen of een boule net niet of verkeerd raken kan soms bepalend zijn. Maar uiteraard voel ik me bij lange na geen legendarische speler. Het blijf soms aanmodderen.

Lbf-4

Lbf-4 had er deze dag voor gekozen het volledige team van 9 spelers in te zetten en dat gaf elke ronde een wisselende opstelling.

De eerste ronde met 3 doubletten partijen werd met winst afgesloten, tussenstand 2-1.
Frans Snaar en Chantal Ringma speelden tegen het team Ina Hoekstra en Wilma Buchner een sterke partij die eindigde in een 13-3 overwinning.
Wim Hartman en Nita Schutter zagen aan het eind van hun partij tegen Harry van den Dungen en Joan van Rekum ook deze cijfers op het scorebord staan, echter in een andere volgorde, 3-13. De gladde baan was ook een tegenstander.
Leo Tijssen en Frans van der Kraan kregen te maken met Henk van Rekum en Ruud Vaessen. Deze partij duurde 16 mènes en kende een tijdvak van 90 minuten. Maar uiteindelijk werd de winst met 13-11 binnengehaald. Henk van Rekum presteerde het om in deze partij 5x de but uit te schieten. Leo en Frans wisten een achterstand van 0-4 om te buigen naar een 10-6 voorsprong, maar vanaf dat moment werd het billen knijpen met uiteindelijk een positief resultaat.

In de tweede ronde werden de tripletten partijen eerlijk verdeeld, waardoor de tussenstand 3-2 werd.
Frans van der Kraan, Ineke Verbeek en Frans Snaar moesten het opnemen tegen de vrouwen van BUT 1 en dat ging niet helemaal naar wens. De achterstand liep op naar 0-7, waarna het Lbf-team toch wist terug te komen in de partij tot 7-8. Daarna was het over en sluiten en verloren ze met 7-13.
Peter Bisschops, Frans Dames en Leo Tijssen kregen de mannen van BUT 1 als tegenstander. Ook hier liep het aanvankelijk niet naar wens en keken ze na 2 mènes al tegen een 0-6 achterstand aan. Maar ook zij kwamen terug in de partij en hadden bij een stand van 8-10 met nog 5 boules te spelen een mogelijkheid om de winst te pakken. Maar zoals vaker gebeurt werden er uiteindelijk maar 2 punten gescoord. Maar de volgende mène was het raak met een score van 3 punten. Leo wist met zijn laatste boule het butje mee te nemen en zo de partij te pakken.

De laatste ronde met weer 3 doubletten partijen zou dus bepalend worden. Hierin werd echter maar 1 partij gewonnen en was een gelijkspel het maximale resultaat. Maar in 1 van de partijen bepaalde 1 boule dit resultaat.
Leo en Ineke wisten het duo Henk van Rekum en Ruud Vaessen in 8 mènes met 13-8 te verslaan. Na 2 mènes was de voorsprong 5-0, na 5 mènes 10-3. BUT kwam nog terug tot 10-8, maar daarna werd de winst gepakt.

Wim en Nita hadden het tegen het duo Hoekstra/Buchner moeilijk en liepen tegen een duidelijke 2-13 nederlaag.
Chantal en Frans Dames wonnen de toss en kozen voor de gladde baan tegen Joan en Harry. Dat zag er na 4 mènes overigens ook niet florissant uit met een 1-8 achterstand. Het tij keerde en na 10 mènes zag de stand er iets vrolijker uit met 10-10. En achteraf lag hier het moment waarop winst en verlies dicht bij elkaar lagen. BUT lag op punt en had geen boules meer. Lbf lag op 2, 3 en 4 en had nog 1 boule. Dus Frans moest schieten. Hij raakte de boule wel maar deze ging de verkeerde kant op naar de andere boules. Het punt ging naar BUT. De daaropvolgende mène pakte BUT de winst. Jammer, maar het was niet anders.

Al met al kunnen we terugkijken op toch wel een gezellige dag met het hele team. Op zaterdag 11 januari 2020 wordt de competitie vervolgd en ontmoeten we in een thuiswedstrijd Gouda 6, die tot nu toe een gelijkwaardige tegenstander blijkt te zijn. Maar ook dan gaan we knokken voor een goed resultaat. Eerst maar eens alle feestdagen over ons heen laten komen.

Tot in het nieuwe jaar.