2019: NPC, Lbf-4 – dBdB-4

 

Frans Dames

NPC 2019-2020, 6e speelronde.

Zaterdag 30 november 2019 zal binnen LBF-4 de boeken in gaan als de dag waarop datgenen wat niet verwacht werd toch mogelijk bleek te zijn. Winnen van de koploper De Boel De Boule 4 is toch geen kleinigheid. Maar hier blijkt maar weer, de ballen zijn rond en wat ze doen is vaak onvoorspelbaar. Met een 6–2 overwinning is het prettig thuis komen.

Wie stonden er op de lijst om het de koploper zo moeilijk mogelijk te maken? Frans van der Kraan, Nita Schutter, Leo Tijssen, Chantal Ringma, Frans Snaar, Peter Bisschops en Frans Dames. Ook deze keer moesten we in de aanloop naar de ontmoeting de geplande opstelling enigszins wijzigen, maar dat bleek achteraf niet van invloed te zijn op het resultaat. Peter Bisschops durfde het met z’n blessure niet aan om alle partijen te spelen en nam vrijwillig plaats op de reservebank. Het team had deze keer tweede keus voor wat betreft het vak en speelde in vak A.

De eerste ronde van deze ontmoeting met drie doubletten partijen leverde een voorsprong op van 2-1.
Chantal speelde met Frans Snaar tegen de gebroeders Dirk en Jan Mulder, toch gevreesde tegenstanders. Maar Chantal en Frans toonden geen enkel ontzag. In vijf mènes en binnen 28 minuten haalden zij de partij met 13-4 binnen. Chapeau!
Frans van der Kraan en Leo troffen het team Maarten Stoop en Marise Mulder, ook geduchte tegenstanders. Deze partij duurde iets langer, maar na 90 minuten en 12 mènes werd ook deze in winst omgezet. Eindstand 13-8. Na vier mènes keken Frans en Leo tegen een achterstand aan van 1-5, maar de 5e mène, met 5 punten, betekende de ommekeer in de partij.
Qua lengte van partij waren Nita en Frans Dames de grote winnaars. Na zegge en schrijven 105 minuten en vijftien mènes ging de winst echter naar het team de Wever van DBDB-4. Eindstand 12-13. Het was een partij waarin beide teams uitblonken in wisselvalligheid en soms ook enig geluk. Maar ook dat ging beide kanten op. Nita en Frans hadden na 5 mènes een voorsprong van 7-2, maar konden die voorsprong niet vasthouden. Bij een stand van 12-12 werd door slecht pointeren van Nita en Frans te veel ruimte gelaten en daar maakte de tegenstander dankbaar gebruik van.
Maar de voorsprong na de eerste ronde en het vertoonde spel gaf vertrouwen voor het verdere verloop van de ontmoeting.

Dat bleek ook wel in de tweede ronde van twee tripletten partijen. Beide partijen werden gewonnen en dat gaf een tussenstand en voorsprong van 4-1. Heel rustgevend, want hiermee was een gelijkspel het minimale resultaat.
Peter, Leo en Frans Dames moesten het opnemen tegen Margriet en Maarten Stokhuijzen en Norman de Wever. Het begin was wat stroef, maar met twee mènes van vijf punten werd een voorsprong genomen van 10-4. Echter de partij kantelde weer en de tegenstander kwam terug. Maar op het juiste moment werd de winst toch binnen gehaald met 13-11.
Nita, Frans van der Kraan en Frans Snaar troffen het team Dirk en Marise Mulder en Bart Stokhuizen. Ook weer een partij die twee gezichten bood. Na drie mènes keek het Lbf-team tegen een 1-6 achterstand aan. Maar die achterstand bracht het team niet van z’n stuk. Het bleef spannend en na tien mènes stonden ze op een 10-9 voorsprong. Na een kleine opleving van de tegenstander in de 11e mène wist het Lbf-team dan toch met 13-10 de winst binnen te halen.

Het was nu zaak om in de laatste ronde van drie doubletten partijen minimaal één partij in winst om te zetten om daarmee de dagzege te pakken. En dat lukte. Ook deze ronde werd met 2-1 gewonnen.
Frans Snaar en Peter troffen het team Dirk en Jan Mulder. Deze keer gingen de Muldertjes met de winst aan de haal. Eindstand 9-13. Dat zag er overigens na vier mènes niet naar uit. Het Lbf-team had toen een voorsprong van 7-1. Weer vier mènes later stond het echter 7-7. Nog even wist het Lbf-team een voorsprong te nemen met 9-7. Maar toen was de koek op.
Frans van der Kraan en Leo troffen het team Bart Stokhuijzen en Maarten Stoop. Geen makkelijke partij, maar de winst ging uiteindelijk toch naar Lbf met 13-7. Met daarin af en toe gedurfde schoten van Leo.
Nita en Frans Dames troffen wederom de Wevertjes en konden dus revanche nemen voor de eerdere nederlaag. Maar dat liep aanvankelijk anders dan gehoopt. Na vier mènes keken ze tegen een achterstand aan van 1-8. Wisseling van rol bleek de oplossing. Drie mènes verder was het 8-8. Via een 9-8 stand werd in de daaropvolgende mêne met vier punten het pleit
beslecht. De tegenstander liet te veel ruimte en nu maakte het Lbf-team er
dankbaar gebruik van.

Met deze mooie overwinning is het team weer volop terug in de strijd om de ereplaatsen in de poule. Die positie hopen we op 14 december 2019 te verstevigen als we in een thuiswedstrijd BUT-1 op bezoek krijgen.
Ook dan ga je van ons horen.