Lid van de Nederlandse Jeu des boules bond

.

Frans Dames

Het is Lbf-2 wederom gelukt de punten in Lisse te houden. Deze keer was directe concurrent Folâtre-2  het slachtoffer.
.
Vooraf was het team zich er al van bewust dat het resultaat van deze ontmoeting bepalend zou zijn voor de positie in de poule. Beide teams
stonden op 9 punten en op saldopunten en saldo stond deze tegenstander boven Lbf-2. Dus er lag zeker druk op. De bewuste keuze voor vak D heeft uiteindelijk ook goed uitgepakt. Het thuisvoordeel was in de praktijk ook echt een voordeel.
.
Het werd uiteindelijk met 6-2 een in cijfers ruime overwinning, maar zulke cijfers kunnen een vertekend beeld geven. 3 van de gespeelde partijen werden ternauwernood gewonnen, dus het was echt niet makkelijk vandaag. Het was een stugge tegenstander.
.
De 1e ronde doubletten verliep voortvarend met 3 gewonnen partijen. Hans van der Geest en Peter Koome speelden in baan 18 een degelijke partij die eindigde in een 13-2 overwinning. Leo Tijssen en Ineke Verbeek hadden ook weinig moeite met hun tegenstander. Op de gladde baan in het vak boekten ze een duidelijke overwinning met 13-5. Op de resterende grove baan speelden Kees van Ruiten en Frans Dames een minder makkelijke partij. Aanvankelijk zag het er goed uit met na 6 mênes een 9-3 voorsprong. De tegenstanders wisten dit echter in 3 mênes om te buigen tot een voorsprong van 9-12. Het is al eens eerder geconstateerd, dat het afmaken van een partij regelmatig een probleem is. Maar het lukte het Lbf-team met een sublieme mêne van 4 punten de winst te pakken. Dus het “afmaak-syndroom” was deze keer verslagen.De 3 – 0 voorsprong gaf toch wel een lekker gevoel, zonder overigens te gaan zweven.
.
De 2e ronde tripletten werd een gelijkspel. Hans van der Geest, Leo Tijssen en Peter Koome redden het niet in hun partij. Een duidelijke nederlaag van 6-13. Bij een achterstand van 1-6 kwamen ze met een mêne van 5 punten nog volledig terug in de wedstrijd. Dat was echter hun laatste kunstje in de partij. Wim Hartman, Frans Dames en Kees van Ruiten maakten er weer een spannende partij van. Een 0-4 achterstand werd omgebogen naar een 12-7 voorsprong. Maar ook hier bleef de tegenstander fel tegenstribbelen en kwamen terug tot 12-11. Tot hier en niet verder en met 13-11 werd de winst
binnengehaald. Dat gaf dus een rustgevende tussenstand van 4-1. Maar de druk bleef er op, want het team vond 1 punt niet voldoende. Het gevoel was er dat er meer te halen viel.
.
Dat bleek wel in de spannende laatste ronde doubletten, die met 2-1 gewonnen werd. Hans van der Geest en Peter Koome kwamen op de gladde baan terecht, maar wisten ook hier de partij in hun voordeel te beslissen. In het begin van de partij heel even een kleine achterstand gehad, maar van 3-4 gingen ze met een regelmatige score naar een voorsprong van 12-7. Nog even wist de tegenstander de winst van het Lbf-team tegen te houden, maar dat duurde slechts één mêne. Daarna was het over en uit. Met 13-9 was niet alleen deze partij binnengehaald, maar ook de dag-overwinning. Wim Hartman en Leo Tijssen kwamen op baan 18 terecht, niet echt de favoriete baan van het team. Het ging in deze partij alle kanten op. Gelijk 5 punten tegen, maar dan toch knap terugkomen tot een 8-6 voorsprong. Met een mêne van 4 pakten de tegenstanders toch weer de voorsprong terug en haalden uiteindelijk met 9-13 de partij binnen. Frans Dames en Kees van Ruiten speelden weer een partij die verdacht veel leek op hun partij uit de eerste ronde. Een 9-4 voorsprong bleek bijna nog onvoldoende. De tegenstander wist dit om te buigen naar een 9-12 voorsprong. Met een zelfde scenario werd echter de partij toch gewonnen. Nu ook weer met een mêne van 4 punten, waarbij Kees met een mooi schot ruimte wist te maken voor de laatste boules. Ook deze keer werd het “afmaak-syndroom” weer verslagen. Dat zou ook nog wel eens een winstpunt van deze dag kunnen zijn, kijkend naar de toekomst.
.
Met deze overwinning werd de 2-6 verlies in de heenwedstrijd ook weer goed gemaakt. Voor wat het waard is.
.
Met deze uitslag pakte Lbf-2 weer de 3e plaats in de poule. Met nog 2 zware uitwedstrijden tegen de onaantastbare koplopers lijkt het moeilijk om die plek vast te houden. We gaan onze huid echter zo duur mogelijk verkopen.

.