2020: NPC, Lbf-4 – Grand Cru ’82 – 4, 15 februari

.

Frans Dames

In de 11e speelronde mocht Lbf-4 het thuis opnemen tegen Grand Cru ’82 – 4 uit Leidschendam, dat in de rangschikking vast op de laatste plaats staat. Maar dat cijfers niet alles zeggen bleek wel tijdens de verschillende partijen van deze ontmoeting. Weliswaar won Lbf-4 de ontmoeting met ruime cijfers, einduitslag 7-1, maar dat neemt niet weg dat het soms een taaie tegenstander was.
.
Ook vandaag ging Lbf-4 met 8 spelers de strijd aan en gedurende de ontmoeting werd hier en daar de samenstelling van de teams aangepast, met de achterliggende gedachte dat daarmee een zo goed mogelijk resultaat behaald zou worden. Sinds er binnen Lbf-4 gerouleerd wordt zijn alle ontmoetingen in winst omgezet. Dan komt ook weer het “never change a winning team”- motto naar voren.
.
De 1e ronde met 3 doubletten partijen werd overtuigend gewonnen.
Peter Bisschops en Frans Snaar wonnen met 13-5 van het koppel van Donk/Reedijk. Bij een voorsprong van 11-1 werd nog enigszins tegengesputterd, maar verder dan genoemde 5 punten kwam de tegenstander niet.
Frans van der Kraan en Frans Dames wonnen met dezelfde cijfers van het dameskoppel Storm/Bos. De partij kenmerkte zich vooral door het trage spel van de tegenstander. Maar dat had uiteindelijk geen invloed op het geleverde spel van het Lbf-koppel.
Wim Hartman en Nita Schutter konden hier uiteraard niet bij achterblijven en wonnen hun partij met 13-7 van het koppel Rolvink/van der Lubbe. De aanvang was wat stroef en dat leverde een achterstand op van 1-3. Maar met 2 mènes van 3 punten werd de partij omgedraaid en gingen ze gedecideerd verder.
Een 3-0 voorsprong was toch wel lekker.
In die eerste ronde werd overigens al duidelijk dat de tegenstander de problemen vaak plaatsend oploste en regelmatig ook nog met hun laatste boule. Je kunt het een kwaliteit noemen, maar voor ons soms toch ook wel lastig.
.
Het bewijs daarvan werd in de 2e ronde met 2 tripletten partijen geleverd. Deze ronde eindigde in een gelijke stand.
Peter Bisschops, Ineke Verbeek en Frans Snaar wonnen met 13-7 van het team Storm/Bos/Rolvink. Allerminst soepel, maar voldoende voor de overwinning. Bij een voorsprong van 11-4 kreeg de tegenstander heel even grip op de partij, maar bij 11-7 werden de benodigde punten gescoord.
Frans van der Kraan, Nita Schutter en Frans Dames deden het in deze ronde minder goed. De tegenstander van der Lubbe/van der Lubbe/Reedijk bleek een hele taaie tegenstander. Een heel stroef begin leverde een achterstand op van 0-5. Daarna kwam er een betere fase voor het Lbf-team en wist het zich terug te knokken naar een voorsprong van 10-6. Alleen werd dat niet gecontinueerd. Met name de beide Fransen bakten er weinig van en de frustratie deed zijn werk. De partij werd met 12-13 verloren.
Eigenlijk was er nog niets aan de hand met een tussenstand van 4-1, maar toch…..
.
Het was zaak om in de pauze dat mindere gevoel even weg te poetsen.  En dat lukte bijzonder goed. In de 3e ronde werden alle partijen duidelijk gewonnen.
De snelste partij werd gespeeld door het koppel Wim Hartman en Frans Dames. Ze openden de partij met 2 mènes van 3 punten en dat was rustgevend. In 7 mènes werd de partij gewonnen met 13-2. Dus de overwinning was op dat moment duidelijk.
Frans van der Kraan en Ineke Verbeek deden er zegge en schrijven 1 boule langer over om hun partij te winnen met 13-5. Na 4 mènes werd een achterstand van 4-5 gedecideerd omgekeerd. Met mènes van 2, 3 en 4 punten pakten ze de overwinning.
Peter Bisschops en Frans Snaar maakten het dagsucces compleet. Ook in deze partij werd een kleine achterstand in de middenfase van de partij met mènes van 3 en 4 punten omgedraaid en werd het uiteindelijk een duidelijke 13-5 overwinning.
.
Het was dus even nagenieten. Er werd druk gefilosofeerd wat er nodig was om de kansen op het kampioenschap levend te houden. Als Lbf-4 alle resterende ontmoetingen even gewoon gaat winnen, dan is de buit binnen. Maar zo eenvoudig zal dat niet worden, gezien het nog te spelen programma.
Directe concurrent DVV-1 verloor de ontmoeting met Boel de Boule 4, waardoor het laatstgenoemde team ook weer volop mee doet. Het blijft dus spannend in deze poule.
.
Na deze speelronde heeft Lbf-4 echter weer de 1e plaats in handen. En die gaan we met hand en tand verdedigen. Op 29 februari 2020 gaat Lbf-4 dat doen tegen JdB vereniging OSB-2 en dat gebeurt weer in een thuiswedstrijd. Uiteraard krijg je daarvan weer het nodige te horen.
.