2020: NPC, Lbf-4 – JdB OSB-2, 29 februari

.

Frans Dames

In de 12e speelronde moest Lbf-4 in een thuiswedstrijd de strijd aanbinden met JdB vereniging OSB-2 uit Bodegraven. Met 6 punten bivakkeert dit team in de onderste regionen van deze poule. Op voorhand zou je dus mogen verwachten dat deze ontmoeting twee punten zou moeten opleveren. Maar van onderschatting mocht geen sprake zijn. We waren gewaarschuwd door een verrassende uitslag van deze tegenstander in een van de voorgaande speelronden. Ze hadden toen in een uitwedstrijd De Boel de Boule-4 verslagen. Dus het was zaak om scherp te zijn. Lbf-4 klaarde de klus overtuigend met een 6-2 winst.
.
In de eerste ronde speelde Lbf-4 met invaller Rob de Kruijff. Het was een voorzorgsmaatregel, omdat een van de teamleden mogelijk niet op tijd aanwezig zou kunnen zijn. Spelers die op de teamlijst staan vermeld, moeten op tijd aanwezig zijn. Zo niet, mogen zij niet aan de wedstrijd deelnemen. Het team was bij aanvang echter wel compleet, maar besloten werd Rob toch een partij doubletten te laten spelen. Hij werd daarbij gekoppeld aan Frans van der Kraan. Dat werd best een spannende partij. Een 0-5 achterstand werd weggewerkt en het team kwam terug tot 7-7. Helaas stokte op dat moment het goede spel en pakte de tegenstander de winst met 8-13. Het was voor Rob de eerste kennismaking met het spelen in de NPC. De beide overige partijen in deze 1e speelronde werden overtuigend gewonnen. Peter Bisschops en Frans Snaar speelden gedecideerd naar een 13-3 overwinning. Wim Hartman en Frans Dames deden er 1 minuut langer over om een 13-1 stand op het scorebord te krijgen.
.
Maar met een 2-1 voorsprong was er nog geen enkele zekerheid. Die zekerheid was er na de 2e ronde nog steeds niet. Hierin werd gelijkgespeeld. Peter Bisschops, Ineke Verbeek en Frans Snaar hadden in vorige speelronden al aangetoond dat het samenspel overwinningen op kan leveren. Ook deze keer gebeurde dat en overtuigend. Met 13-3 pakten ze de winst. Wim Hartman, Frans van der Kraan en Frans Dames waren minder succesvol. Het was een moeizame partij, waarin het Lbf-team soms een goede boule plaatste of schoot, maar dat was onvoldoende om een rol te kunnen spelen in deze partij. De winst ging met 5-13 naar de tegenstander.
.
Dat gaf dus een geenszins rustgevende tussenstand van 3-2. De wedstrijd zou dus in de laatste ronde beslist worden.
.
De 3e ronde liet aan duidelijkheid niets te wensen over. Alle partijen werden gewonnen, waardoor de eerder genoemde eindstand werd behaald. Peter Bisschops en Frans Snaar pakten de winst met 13-6. Bij een tussenstand van 5-4 gaf een score van 4 punten de nodige lucht en die voorsprong hielden ze vast. Ze eindigden de partij met een mène van 4 punten. Wim Hartman en Frans Dames pakten een voorsprong van 12-0. De stelling dat dit een moeilijke stand is om een partij uit te maken, dreigde bewaarheid te worden. Even stokte het spel en kwam de tegenstander nog terug tot 12-4. In de daaropvolgende mène wist Wim zijn laatste boule op punt te plaatsen. Het lukte de tegenstander met nog drie boules niet om het te verbeteren. Met 13-4 was dus niet alleen de winst in deze partij binnen, maar ook de dagwinst. Frans van der Kraan en Ineke Verbeek gingen ook voortvarend van start en pakten een voorsprong van 9-1. De tegenstander sputterde nog een beetje tegen, maar uiteindelijk werd de winst met 13-7 binnengehaald.
.
Met deze dagwinst blijft Lbf-4 volledig mee doen in de race om het kampioenschap. Maar het blijft spannend in deze poule. Eén van de kampioenskandidaten zag z’n kansen in rook op gaan. De Vaste Voet-1, met in de gelederen Jaap Kivits, liep bij een andere kampioenskandidaat PV Gouda-6 tegen een 8-0 nederlaag aan.
.
Maar PV Gouda-6 en op dit moment ook nog De Boel de Boule-4 blijven kanshebbers in de strijd om het kampioenschap.
.
De eerstvolgende speeldag is zaterdag 14 maart 2020. Dan moet Lbf-4 naar Roelofarendsveen voor de cruciale ontmoeting met De Boel de Boule-4. Hoe dat af loopt leest u in een volgend verslag.
.