2022 ZaMi competitie

 

Frans Dames
ZAterdagMIddagcompetitie 2022 District West

Leo Tijssen

Na een onderbreking van enkele jaren, werd dit jaar weer een vervolg gegeven aan de ZAMI-competitie in district West. De afgelopen twee jaar was het door de pandemie niet mogelijk om deze succesvol gebleken competitie te organiseren.

In 2018 en 2019 werd door teams van LBF met succes deelgenomen aan deze competitie. In 2018 nam één team deel aan deze competitie en promoveerde van de 4e naar de 3e klasse. In 2019 namen drie teams deel aan deze competitie en deze promoveerden alle drie weer naar een hogere klasse, 1 team naar de 2e klasse en 2 teams naar de 3e klasse. Zoals eerder gemeld was het in 2020 en 2021 niet mogelijk dit succes verder uit te bouwen.

Wat houdt de ZAMI precies in?

De competitie wordt op vijf zaterdagen gespeeld in de periode van april t/m juli en bestaat uit poules van ten hoogste zes teams. Iedere zaterdag wordt tegen een ander team uit de poule gespeeld en na vijf speeldagen is de eindstand per poule bekend. Per team zijn vier spelers nodig om het programma van drie ronden af te werken.

In de 1e en de 3e ronde worden een triplette en een tête-à-tête gespeeld, de 2e ronde worden twee

doubletten partijen gespeeld. De tête-à-tête partijen moeten door verschillende personen gespeeld worden.

Vol goede moed werd de competitie van dit jaar onder de aandacht van de leden gebracht, maar dat heeft helaas niet geleid tot “massale” belangstelling. Uiteindelijk bleek er net voldoende belangstelling te zijn om één team in te schrijven. Het bleken vooral spelers die deel uitmaakten van het NPC-team LBF-3. Omdat niet iedereen alle vijf dagen beschikbaar was en er met “invallers” gespeeld mag worden lukte het alle dagen een team van vier spelers te vormen.

Hoe zag het er dit jaar uit?

Het team (LBF-1) werd ingedeeld in poule 2A met vijf andere teams. Teamleider en aanspreekpunt was Frans Snaar.

De 1e speeldag moest het team (Frans Snaar, Rob de Kruijff, Leo Tijssen en Koos van Dijk) naar Den Haag voor de ontmoeting met Nieuwerkerk 1. Dit werd een 4-2 overwinning. De andere teams speelden gelijk, dus LBF-1 nam daarmee direct de koppositie in.

De 2e speeldag speelden Frans Snaar, Rob de Kruijff, Nita Schutter en Teun van Oijen in Lekkerkerk tegen Maasstad 1. Dat werd een 5-1 overwinning en daardoor bleef LBF-1 de koppositie vasthouden.

De 3e speeldag bestond het team uit Frans Snaar, Rob de Kruijff, Koos van Dijk en Teun van Oijen. In Gouda werd de strijd aangebonden met De Goede Worp-2. Ook nu gingen de punten mee naar Lisse met een 4-2 overwinning. Dus nog steeds de koppositie met 6 punten, maar L’Esprit-2 bleef met vijf punten goed volgen.

De 4e speeldag had in Vlaardingen gespeeld moeten worden tegen Gouda 2, maar dit team kon door onvoorziene omstandigheden die dag niet spelen. In onderling overleg werd besloten deze ontmoeting op dinsdag 21 juni in Lisse te spelen. En ook nu wist het team, bestaande uit Frans Snaar, Rob de Kruijff, Nita Schutter en Koos van Dijk de overwinning met 4-2 veilig te stellen.

De verwachting was dat de 5e speeldag uiteindelijk de beslissing zou brengen. Maar er was een verrassende ontwikkeling. De tegenstander van de laatste speeldag (L’Esprit-2) liep in de 4e speelronde tegen een 5-1 nederlaag aan. Dat betekende dat LBF-1 niet meer ingehaald kon worden en dus al winnaar in de poule was. Dat betekent tevens promotie naar de 1e klasse in 2023.

Met die wetenschap ging het team op 9 juli naar Schiedam voor de ontmoeting met L’Esprit-2. Leo Tijssen, Nita Schutter, Peter Koome en Ineke Verbeek gingen er heen met de motivatie de reeks ongeslagen te volbrengen. Dat had echter toch wel wat voeten in de aarde. L’Esprit had voor een verrassing gezorgd door niet op hun accommodatie te spelen, maar in het nabij gelegen park. Daar kregen de spelers te maken met wandelpaden die bol liepen of schuin omhoog of omlaag, geen uitlijnen en verder spelen op gras als de but daar heen sprong. De eerste twee partijen gingen dan ook verloren, maar het team liet in het vervolg zien dat het terecht bovenaan stond. De volgende vier partijen werden gewonnen en dus gingen de punten weer mee naar Lisse. En daarnaast ook vier prachtige bekers voor het winnende team.

Aan het begin van de competitie ging iedereen onbevangen de strijd aan, maar dat het uiteindelijk resulteerde in een ongeslagen status in de poule is bijzonder. Het is al gezegd, volgend jaar speelt er een LBF-team in deze competitie in de 1e klasse van het district West. We hopen dat dan weer een vervolg komt van deze competitie en dat het enthousiasme van dit jaar aanleiding is voor anderen om meer teams in te schrijven voor deze gezellige en vooral sportieve competitie.