Lid van de Nederlandse Jeu des boules bond

De wedstrijdverslagen staan onder elkaar op deze pagina

 

 01-10-2016  Lbf 4 – Ca Roule 2  5 – 3 
 15-10-2016  Petanque Lijnden 1 – Lbf 3  4 – 4
 20-10-2016  Lbf 4 – De Stetters 1  4 – 4
 12-11-2016  Lbf 4 – BUT 1  4 – 4
 26-11-2016  Lbf 4 – Les Bohémiens  7 – 1
 10-12-2016  PUK 5 – Lbf 4  3 – 5
 14-01-2017  Lbf 4 – PUK 4  5 – 3
 28-01-2017  Ca Roule 2 – Lbf 4  6 – 2
 11-02-2017  Lbf 4 – Petanque Lijnden 1  4 – 4
 25-02-2017  De Stetters 1 – Lbf 4  1 – 7
 11-03-2017  BUT 1 – Lbf 4  5 – 3
 25-03-2017  Les Bohemiens – Lbf 4  5 – 3
 01-04-2017  Lbf 4 – PUK 5  7 – 1
 08-04-2017  PUK 4 – Lbf 4  3 – 5

 

1 oktober 2016, speelronde 1

frans-dames-nw

Frans Dames

Eindelijk was het zo ver. De nieuwe NPC-competitie ging van start. Op zaterdag 1 oktober 2016 startte team Lbf-4 tegen het 2e team van Ҫa Roule uit Heerhugowaard. Lbf-4 bestond deze dag uit Ruud Doezie, Frans van der Kraan, Nita Schutter, Frans Snaar, Teus van der Tonnekreek en Frans Dames.

Omdat de weersomstandigheden bijzonder goed waren besloten de teamleden hun partijen buiten te spelen in de voorste bak. Dit bleek een goede keus te zijn geweest. In de eerste speelronde won Lbf-4 twee van de drie partijen. Teus en Anita hadden het moeilijk tegen het naar achteraf bleek sterkste duo, de Beurs/Bel. Ze verloren de partij met 6-13. Frans Snaar en Frans Dames wonnen met  13-9 van het echtpaar Schutte. Ruud Doezie en Frans van der Kraan speelden een hele lastige partij tegen het duo Kool/Wesselink. Bij een stand van 10-12 speelde Ruud met zijn laatste gedurfde boule het team met een 3-punter naar de overwinning.

De tweede speelronde eindigde in een gelijkspel. Teus/Anita/Frans Dames delfden het onderspit tegen het trio de Beurs/Bel /Kool. Het liep niet lekker, eerste ballen die niet goed waren en als het wel eens gebeurde dan was de tegenstander scherp met tireren. Ook wisselingen binnen het team hielpen niet en werd het een terechte nederlaag van 6-13. Het team Ruud/Frans Snaar/Frans van der Kraan was wel succesvol en won hun partij van het echtpaar Schutte, aangevuld met Wesselink met 13-9.

In de aanloop naar de derde speelronde filosofeerden de teamleden over nog één winstpartij om aan deze ontmoeting minimaal een punt over te houden. Dit hoorde oud Lbf-trainer en nieuw Lbf-lid Rajen Koebeer. Hij sprak de (nu al) legendarische woorden: “Jullie moeten helemaal niet bezig zijn met winst of verlies. Ga gewoon in de ring staan en ga lekker je balletjes gooien.” Deze woorden misten hun uitwerking niet.

Teus en Nita speelden hun eventueel opgebouwde frustraties van de vorige speelronden met verve weg en knalden met 13-0 naar de overwinning tegen het echtpaar Schutte. Ruud en Frans van der Kraan konden het niet bolwerken tegen het team de Beurs/Bel en verloren hun partij met 9-13. Frans Snaar en Frans Dames troffen het duo Kool/Wesselink. Het was een partij vol strijd en  humor die door het Lbf-duo gewonnen werd met 13-6.

Het werd daardoor een overwinning voor Lbf-4 met 5-3 en de eerste twee competitiepunten waren daarmee binnen. Over 14 dagen ontmoeten we in een uitwedstrijd het 1e team van Petanque Lijnden. We zullen de wijze woorden van Rajen Koebeer zeker in gedachten houden en misschien wordt het wel een groepsyell.

Tot de volgende keer.

 

15 oktober 2016, speelronde 2

Frans Dames

Frans Dames

Zaterdag 15 oktober 2016 heeft het team de tweede competitiewedstrijd tegen Petanque Lijnden  gespeeld. Het betrof dit keer een uitwedstrijd, waarvoor dus niet ver gereden hoefde te worden. Vandaag bestond het team uit de spelers Ruud Doezie, Chantal Ringma, Nita Schutter, Frans Snaar, Teus van der Tonnekreek en Frans Dames.

Aangezien er in de nachtelijke uren behoorlijk wat regen was gevallen en de buitenbanen vol plassen lagen werden alle partijen binnen gespeeld. Hiertoe was een deel van de hal vastgesteld voor de competitie.

De eerste speelronde werd met 1-2 verloren. Het duo Frans Snaar/Chantal Ringma trof het niet met de baankeuze van de tegenstanders Heijsteeg/Emondt-van de Graaf. Deze wonnen de toss en kozen voor een grove baan, zoals we die ook in onze hal hebben liggen. Voorzichtig uitgedrukt gaat Frans zijn voorkeur hier niet naar uit en Chantal zal de keuze ook niet bepaald toegejuicht hebben. Het werd een kansloze nederlaag 0-13 nederlaag. Het duo Ruud Doezie/Nita Schutter troffen het Lijnden-duo der Nederlanden/van Tienderen-Galis. Een uitermate spannende partij met uiteindelijk een 13-12 overwinning.  Teus van der Tonnekreek/Frans Dames troffen als tegenstanders Muller/Visser. Ze gingen overtuigend van start en liepen redelijk soepel uit naar een 7-0 voorsprong. Maar de partij kantelde en werd uiteindelijk verloren met 10-13.

De tweede speelronden werd overtuigend met 2-0 gewonnen en daardoor werd een voorsprong genomen in de wedstrijd. Teus/Ruud/Nita wonnen met 13-6 van het Lijnden-trio Muller/Visser/van Tienderen-Galis.

Frans/Chantal/Frans wonnen met 13-7 van het trio der Nederlanden/Heijsteeg/Emond-van de Graaf. In deze wedstrijd zat het bij een stand van 4-4 voor het Lbf-team behoorlijk mee, doordat de tegenstander twee maal in één mêne een eigen boule wegschoot en Lbf kon uitlopen naar 8-4 en dit verder goed werd uitgespeeld.

Na deze speelronde kwamen de legendarische woorden van Rajen Koebeer nog even terug in beeld. Niet praten over winst of verlies, maar gewoon in de ring gaan staan en je ding doen.

De 3e speelronde werd weer met 1-2 verloren, waardoor de wedstrijd in een gelijkspel  eindigde en we uiteindelijk met één wedstrijdpunt naar huis gingen. Het duo Frans Snaar/Chantal speelde geen gelukkige wedstrijd en verloor met 4-13 van Muller/Visser. Ruud en Nita had geen moeite met het duo Heijsteeg/Emondt-van de Graaf en wonnen met 13-3. Deze partij werd op de grove baan gespeeld en dat bleek voor het Lbf-duo echt geen belemmering te zijn. Teus en Frans speelden een partij met wisselende kansen tegen der Nederlanden/van Tienderen-Galis. Het was een vrijwel gelijk opgaande strijd tot een stand van 11-11. Daarna liet het Lbf-duo wat steekjes vallen en kon de tegenstander de wedstrijd met 11-13 beslissen.

Uiteindelijk overheerste een redelijk tevreden gevoel over dit gelijke spel. Er was het besef dat je op vreemde banen speelt en er ook momenten waren dat een wedstrijd anders had af kunnen lopen. Het positieve is dat we als Lbf-4 nog steeds ongeslagen zijn. Voor wat het waard is.

Tot de volgende keer.

 

20 oktober 2016, speelronde 3

Frans Dames

Frans Dames

Donderdag 20 oktober 2016 heeft het team thuis zijn 3e competitie wedstrijd gespeeld tegen De Stetters uit Castricum. Ik zie de vragende blikken al verschijnen, de volgende ronde is toch pas op 29 oktober 2016? Dat klopt, maar De Stetters deden ons het verzoek op een andere dag te spelen, omdat zij de 29e thuis een toernooi hebben. Hieraan hebben we meegewerkt en ook toestemming gekregen van de bond.

Alles bij elkaar werd het geen gemakkelijke middag. Het werd zelfs een lange middag, die pas rond 18.30 uur afgelopen was. Het team bestond vandaag uit de spelers Ruud Doezie, Chantal Ringma, Frans Snaar, Teus van der Tonnekreek, Peter Turnhout en Frans Dames. Uiteraard speelden we binnen en we hadden er voor gekozen te spelen in de vakken A en B, de banen 1 t/m 9.

De eerste ronde werd verloren met 1 – 2. Het duo Teus en Frans Dames troffen het duo Stengs. Het was zoeken naar de juiste vorm, we werden niet echt weggespeeld, maar te veel dingen lukten niet en de partij ging, na een speeltijd van 90 minuten, verloren met 8-13. Het duo Ruud en Peter speelde tegen den Uijl/Boersma-Wijnands. Ook deze partij verliep moeizaam en werd met 10-13 verloren. Bleef over het Lbf-duo Chantal en Frans Snaar. Zij gaven het duo Meijer/Karsten weinig kans en wonnen ruimschoots met 13-3. Daar zat zelfs een mêne tussen van 6 punten.  Dus die equipe gingen vol vertrouwen de 2e ronde in.

In deze 2e ronde werden de punten gedeeld. Het Lbf-trio Ruud, Teus en Peter dolven met 9 – 13 het onderspit tegen J. en C. Stengs en T. Boersma-Wijnands. Het Lbf-trio Chantal, Frans en Frans speelde een overtuigende partij tegen G. Meijer, C. den Uijl en H. Karsten. In de eerste mêne werden gelijk 5 punten gescoord en dat goede gevoel werd tot het einde vastgehouden. Uitslag 13 – 4. Hierdoor werd de tussenstand 2 – 3 en daardoor werd de 3e ronde heel belangrijk.

Voor de 3e ronde werd een wijziging doorgevoerd in de samenstelling van de teams. Ruud ging met Teus spelen tegen J. en C. Stengs. Het werd een partij met wisselende kansen, die echter toch de kant van het duo van De Stetters op ging met 10 – 13. Chantal en Frans Snaar wisten het niveau dat zij de hele dag al toonden nog verder te verhogen. Geen schijn van kans voor T. Boersma-Wijnands en C. de Uijl. Het scorebord toonde na twintig minuten een stand van 13 – 0. Om nog een gelijkspel uit het vuur te kunnen slepen moest de laatste partij gewonnen worden. Het was geen makkelijke partij, maar uiteindelijk wisten Peter en Frans Dames tegen G. Meijer en H. Karsten het broodnodige punt met 13 -8 binnen te halen.

Het was gevoelsmatig het maximaal haalbare. Maar het gevoel nog steeds ongeslagen te zijn is wel heel prettig  gevoel. In twee zinnen drie maal het woord gevoel. Als het positief is dan hoop ik het vast te houden tot de volgende thuiswedstrijd op 12 november 2016 tegen de huidige koploper Boule Union Thamen-1.

Tot de volgende keer.

 

Frans Snaar

Frans Snaar

12 november 2016, speelronde 4

Zaterdag 12 november traden we aan tegen koploper Boule Union Thamen (BUT) uit Uithoorn. Een welbekende tegenstander voor sommigen van ons, we kwamen ze geregeld tegen tijdens de VTC wedstrijddagen. Bovendien een zeer geroutineerd gezelschap. Aan de bak dus voor Teus van der Tonnekreek, Leo Tijssen, Nita Schutter, Frans van der Kraan, Nico Warmerdam en Frans Snaar.

Speelvak B diende als speelterrein, waar om 12:00 uur werd gestart met 3x een doubletten partij. Teus en Leo namen het op tegen Joan van Rekum en de jonge Niels van Diemen. Wat Teus en Leo ook ondernamen, Joan en Niels bleken het steeds iets beter te doen. Een 4-13 nederlaag was het resultaat. Nita en Frans K kenden een prima start, maar na de 7-1 kwam het uiterst geroutineerde koppel Ien Hoekstra en Ria van Beek pas echt in de wedstrijd en ging met de overwinning aan de haal, 10-13. Nico en Frans S begonnen heel stroef tegen Angèle Smit en Wilma Buchner. Bij 1-6 vonden de mannen het welletjes en in drie mênes snelden zij naar de 13-6 overwinning. Tussenstand dus 1-2.

but-lbf-2-002Twee tripletten partijen volgden. Teus, Leo en Frans K speelden een ietwat ongelukkige partij tegen Henk van Rekum, Ien Hoekstra en Tine Siegel. Zij dolven het onderspit met 6-13. De partij van Nita, Nico en Frans S tegen Angèle, Ria en Niels liep voor de Lbf-ers als een zonnetje. Geconcentreerd werd de overwinning van 13-2 behaald. Tussenstand dus 2-3.

En evenals voorgaande wedstrijddag moest Lbf-4 de laatste doubletten ronde dus aan de bak om een resultaat af te dwingen. Nita en Frans K hadden hun handen vol aan Joan en Niels, het duurde lang voordat de beslissing viel en het was een heel ongelukkige boule die de wedstrijd in ons nadeel besliste, 9-13. Nico en Frans S begonnen prima tegen Tine en Wilma, maar het bleef steken op 11 punten. Langzaam maar zeker kwamen de dames naderbij, maar ook hier een ongelukkige boule die de wedstrijd besliste, 13-8 in ons voordeel. In totaal dus een 3-4 tussenstand. Teus en Leo beten zich al rap vast in Henk en Ien, bouwden een voorsprong op en wat de BUT-ers ook deden, ze kwamen er niet aan te pas.

Opnieuw een 4-4 gelijkspel, wat ons na afloop wat opmerkingen opleverde. Maar deze was wel heel belangrijk en ook mooi tot stand gekomen. Overigens was het saldo 81 – 74 in ons voordeel, dus toch een beetje overwinningsgevoel. De borrel na afloop smaakte bijzonder goed, alle reden tot optimisme.

Keep up the good work !!

26 november 2016, speelronde 5

Frans Dames

Frans Dames

Vandaag speelden we als enig team van Lbf weer een thuiswedstrijd, en wel tegen Les Bohémiens uit Amsterdam. Deze vereniging beschikt niet over een binnen-accommodatie en de hal waar zij normaal deze competitie zouden spelen was niet beschikbaar. In onderling overleg zijn de thuis- en uitwedstrijden omgedraaid. Les Bohémiens stond in het klassement in wedstrijdpunten gelijk met Lbf-4, dus we moesten flink aan de bak. Vooraf toch even voorzichtig gekeken naar de vorige resultaten van deze tegenstander en daaruit geconcludeerd dat het geen appeltje-eitje zou worden. Ook de tegenstander had onderzoek gedaan naar onze resultaten en de conclusie getrokken dat we gespecialiseerd waren in gelijke spelen. Als je het eindresultaat bekijkt (7-1 overwinning), dan zou je zeggen dat het een makkelijke zege was, maar de einduitslag zegt toch niet alles. Wat natuurlijk wel een lekker gevoel geeft is het feit dat we nog steeds ongeslagen zijn. De punten werden vandaag gepakt door de spelers Teus van der Tonnekreek, Jan Kortekaas, Frans Snaar, Chantal Ringma, Nita Schutter en Frans Dames. Jan Kortekaas was deze dag bereid gevonden in te vallen, daar veel spelers uit de groep niet beschikbaar waren. Jan vervulde zijn rol met verve.

De 1e speelronde (3 doubletten partijen) werd een voorsprong genomen van 2-1. Teus en Jan speelden tegen Tarik/Deserno een partij die lange tijd spannend was. Het Lbf-team had op enig moment het gevoel dat het balletje de verkeerde kant op ging en dat een nederlaag onvermijdelijk was. Maar zie, de boules blijven rond en het zit niet altijd tegen. Het werd een narrow escape en de partij werd met 13-10 gewonnen. Frans Snaar en Chantal hadden in hun partij tegen Van Wijk/Stakenburg minder voorspoed. Frans was niet gelukkig met tireren en dan wordt het voor Chantal toch ook moeilijk om de partij de goede kant op te laten vallen. Deze werd uiteindelijk verloren met 7-13. Frans legde zichzelf een straf op, door zijn eerste thuisnederlaag in de competitie goed te maken via een rondje aan het voltallige Lbf-team. Frans Dames en Nita speelden de derde doubletten partij tegen Huymans/Zuidervliet  en namen redelijk soepel een 9-2 voorsprong. Maar een slechte mène van het Lbf-team leverde de tegenstander 5 punten op en dat gaf die burgers weer moed. Ze kwamen volledig terug in de wedstrijd en namen zelfs met 10-11 een voorsprong. Bij die stand lag het Lbf-team in de beslissende mène op 2 en zorgde Nita met een prachtige kruipdoor-sluipdoor boule voor het beslissende punt.

De 2e speelronde (2 tripletten partijen) werd met 2-0 gewonnen, waardoor de tussenstand 4-1 werd. Teus, Jan en Frans Dames speelden tegen Huysmans, Tarik en Deserno een degelijke partij, die bij een stand van 10-8 voor Lbf met een driepunter werd beslist. Lbf lag op 1 punt en op positie 3 en 4. Teus speelde met een gedurfd schot de op positie 2 liggende boule van de tegenstander weg, waardoor de partij beslist was. Frans Snaar,  Chantal en Nita wonnen hun partij met overtuiging, waarbij Frans weer als vanouds stond te tireren. De tussenstand na 2 ronden zorgde ervoor dat bij Lbf-4 even stil gestaan werd bij de ongeslagen status, maar niet al te lang. We wilden de volle winst.

bohemiensEn dat lukte duidelijk in de 3e speelronde. Die werd gewonnen met 3-0, waardoor de eindstand van 7-1 in de boeken ging. Teus en Jan speelden tegen Huymans/Zuidervliet een partij, waarin ze lang tegen een achterstand aan keken, maar uiteindelijk toch de winst konden pakken. Bij een stand van 10-12 werd weer met een driepunter de partij in het voordeel van Lbf beslist. Frans Snaar en Chantal waren ook overtuigend in hun partij tegen Van Wijk/Stakenburg, die zij wonnen met 13-8. Beiden gingen met een goed gevoel van de baan, plaatsend en tirerend ging (bijna) alles naar wens.

Frans Dames en Nita hadden in hun partij tegen Tarik/Deserno eerlijk gezegd het nodige geluk. In 2 mènes, waarin bij het Lbf-team absoluut niets lukte, maakte de tegenstander geen gebruik van de geboden ruimte. Daar waar 4 punten per mène voor de tegenstander mogelijk was, werden het er maar 4 in totaal. Het ontlokte bij Frans de opmerking dat ze geen cadeautjes wilden. Uiteindelijk werd de partij gedecideerd gewonnen met 13-4.

10 december 2016 gaan we onze ongeslagen status verdedigen tegen PUK-5 in Haarlem. Frans Snaar eindigde het vorige verslag met de woorden: Keep up the good work !!! En dat zijn we zeker van plan.

 

Ruud Doezie

10 december 2016, speelronde 6

Mij is gevraagd om van de 6e speelronde een verslagje te maken en ja waarom zou ik het niet doen.

Vandaag mochten we naar Haarlem, onze tegenstander PUK 5. Op papier zag het er goed uit, wij boven aan in de competitie en Puk 5 op de laatste plaats. Maar dat is op papier, nu nog maar eens zien te winnen. Om 12.00 uur was het dan zover, de punten moesten vandaag gepakt worden door de spelers, Teus van der Tonnekreek, Frans van der Kraan, Chantal Ringma, Nita Schutter, Leo Tijssen en  Ruud Doezie.

In de 1e speelronde (3 doubletten partijen) werd meteen tegen een nederlaag aangekeken 1-2. Teus en Leo wonnen de 1e partij tegen de mannen Beliën/Hendriksen eindstand 13-8. Mooi 1e punt binnen. Nu de andere 2 partijen nog, Ruud en Chantal hadden in hun partij tegen Dekker/Winnubst minder geluk. Chantal kreeg de ballen niet lekker bij de but en bij Ruud ging het met tireren ook niet wat het moest zijn…… Helaas een nederlaag lag in het vooruitzicht 6-13. Frans en Nita speelden de derde doubletten partij tegen het duo Filmer/Filmer, ook in deze partij liep het niet echt soepel. Frans en Nita kwamen al snel op achterstand en als het dan niet wil………. ja dan kan je er alles aan doen, maar de punten bleven uit. Helaas werd deze partij ook verloren 4-13. Terug naar de kantine en daar maar eens even stevig staan balen. Maar ons team heeft het vermogen om de schouders er onder te zetten en gewoon de draad weer op te pakken voor de 2e speelronde van de dag.

De 2e speelronde (2 tripletten partijen) werd met 2-0 gewonnen, yessss we kunnen het dus wel. Het trio Beliën/Filmer/van der Werff moest het opnemen tegen Teus/Leo/Frans, het bleek een fantastisch trio te zijn de 3 uit Lisse, eindstand 13-3 en puntje weer binnen. Het andere trio Chantal/Nita/Ruud nam het op tegen Winnubust/Hendriksen/van Slooten. Bij deze partij liep het zoals het eigenlijk altijd zou moeten gaan. Vanuit een achterstand van 0-3 kwamen we razend snel terug in het spel en wonnen we deze wedstrijd met 13-3. Twee punten, mooi….. de tussenstand 3-2 in het voordeel van Lisse. Met een goed gevoel terug naar de kantine waar we blij en uitgelaten de wedstrijden nog even de revue lieten passeren.

Intussen hadden zich al een aantal fans gemeld in Haarlem, Frans Dames onze captain kwam toch nog even naar de verrichtingen kijken…….. Top Frans dat je er was. Hij gaf ons nog even een peptalk, maar niet alleen Frans Dames was er om ons aan te moedigen….. Ook teamgenoot Frans Snaar kwam kijken en ons ondersteunen tijdens de wedstrijden. Ook Peter Balkenende en Rayen Koebeer, onze boule goeroe, waren er. De laatst genoemde Rayen dus,…… jeeee die man is echt een geboren positivo. Wat een rust straalt hij uit en geeft waar nodig supertips. Dank Rayen voor de steun.

Mede door de aanmoedigingen van de collega boulers was het dan toch echt tijd om de laatste speelronde in te gaan. In overleg met eenieder werd besloten om de 3e speelronde dezelfde opstelling te houden als in de 1e. Nou dat was een super goede keuze.

Het team Teus/Leo had de tegenstanders Beliën/van Slooten. Vol goede moed begonnen ze aan de 3e partij, maar als snel kwamen Leo en Teus op 0-4 achterstand. Je gaat het al raden die achterstand werd groter en groter. Wat Teus en Leo ook deden ze kwamen er niet aan. De uitslag 5-13. Helaas, niet verder treuren, maar je boules oppakken en verdergaan en kijken naar de andere 2 partijen die nog bezig waren. Fans en Nita speelden tegen het duo Van de Werff/Hendriksen. In eerste instantie kwamen Frans en Nita op achterstand, maar door de supporters aan de kant en het doorzettingsvermogen van onze beide kanjers werd de achterstand omgezet naar een voorsprong die ze niet meer uit handen hebben gegeven, uitslag 13-5. De laatste partij die nog bezig was, was die van Chantal en Ruud tegen het duo Filmer/Dekker. Het was een lange partij met veel publiek. Het duo blijkt een goed op elkaar ingespeeld duo te zijn. Chantal plaatste haar ballen goed en op de momenten dat er geschoten moest worden deed Ruud ook leuk mee. Eindresultaat van deze partij 13-2. Wat een heerlijk gevoel was dat zeg. 2 partijen gewonnen van de 3. De uiteindelijke dag uitslag: PUK-5 – Lbf4: 3-5.

Dat is weer gewoon 2 punten meenemen naar Lisse en als team zijn we nog steeds ongeslagen.

14 januari is de volgende wedstijd, dan zitten we al weer in 2017, wat gaat de tijd snel. Ik wil iedereen hele fijne feestdagen wensen en voor 2017, een gezond en mooi boulejaar.

 

Frans Snaar

14 januari 2017, speelronde 7

De laatste speelronde uit de eerste helft trokken we “ten strijde” tegen het team van PUK 4. Gezien de stand op de ranglijst waren de verwachtingen de wedstrijd winnend te kunnen afsluiten. PUK kwam met drie echtparen naar Lisse. In de eerste ronde speelden Chantal Ringma en Frans Snaar tegen het koppel De Vos, Nita Schutter en Peter Koome tegen het duo Van Dusschoten en completeerden Jan Kortekaas en Nico Warmerdam het geheel tegen het duo Nelis. Nadat scheidsrechter Teus de aandacht had gehad startten de eerste partijen. Wij speelden in vak C (grofweg baan 9 t/m 13). Chantal en Frans lieten er geen gras over groeien, met een klinkende 13-2 zege werd de eindstreep gehaald, waarbij Frans met een mislukt schot de 2 punten nog “cadeau” deed. Ook Jan en Nico waren oppermachtig en de match op de “gladde baan” eindigde eveneens in 13-2. Nita en Peter vielen een klein beetje uit de toon, weliswaar werd de winst behaald, maar ze moesten aanzienlijk meer punten aan de tegenstander laten, 13-3 werd het. Dat was een overdonderend begin. Op naar ronde twee.

Nita, Peter en Jan speelden het tripletten tegen het echtpaar De Vos en mevr. Nelis, dat ging in hetzelfde ritme als de doubletten, een redelijk gemakkelijke winst van 13-5 volgde. Maar, wellicht wat overmoedig door de eerste ronde, hoe anders verliep het bij Chantal, Nico en Frans. Noem het concentratiegebrek, missen van scherpte of gewoon een minder halfuurtje, de match ging verloren tegen een steeds beter aan het veld wennend trio Van Dusschoten en Joop Nelis. Met 10-13 delfden we het onderspit. Tussenstand dus 4-1. In elk geval werd de ongeslagen status van Lbf 4 bleef bewaard.

Maar de verwachtingen waren dus wat hoger gespannen dan een gelijk spel, tenminste een van de drie doubletten moest nog worden gewonnen. Jan en Nico speelden weer op “glad”, nu tegen het echtpaar Van Dusschoten. En dat werd een heel spannende match, mede ook omdat Nico’s kleinkinderen opa beïnvloeden op z’n concentratie. Het gevolg was dat Jan en Nico het onderspit dolven (10-13). Nita en Peter ontmoetten het echtpaar De Vos. En die hadden ondertussen meer vat gekregen op de ruwe mat, ook hier een spannende partij met steeds wisselende standen. Uiteindelijk moesten ook Nita en Peter hun meerdere erkennen in het duo De Vos, 11-13. Maar eigenlijk waren beide verliespartijen niet meer zo heel erg van belang, Frans en de voor Chantal ingevallen Wim Hartman hadden al vrij snel de overwinning veiligstellende winst behaald tegen het echtpaar Nelis. Wim plaatste elke bal op de but en Frans hoefde maar weinig te schieten voor de punten. Met 13-2 werd de partij winnend afgesloten.

Een reguliere 5-3 winst dus, gezien de eerste ronde vandaag een beetje tegenvallend, maar toch een uiterst verdiende overwinning. Het saldo loog er trouwens ook niet om, 96 – 53. En dat terwijl maximaal 8×13 = 104 punten zijn te behalen.
Met de koppositie op zak gaan we over twee weken naar Heerhugowaard, waar ons Ca Roule wacht. Thuis netaan gewonnen, dus het belooft een krachtmeting te worden…..

 

Frans Dames

28 januari 2017, speelronde 8

Een stukje schrijven als je wint is altijd makkelijker dan zo’n zelfde stukje schrijven als je met een duidelijke nederlaag naar huis gestuurd wordt. Dat gebeurde dus vandaag tegen Ҫa Roule in Heerhugowaard. Er was geen kruit tegen gewassen, ze waren zeer gemotiveerd om het de koploper zo moeilijk mogelijk te maken. Ze stonden ons bij wijze van spreken handenwrijvend op te wachten. Het werd een duidelijke 6-2 nederlaag en daarmee verloren we ook onze ongeslagen status. Waar het LBF-team ten opzichte van de eerste speeldag op één  plaats was gewijzigd (nieuwkomer Peter Koome i.p.v. Frans Dames, vandaag toeschouwer) stond bij Ҫa Roule een kompleet ander team op de baan.

De spelers die het vandaag moesten gaan doen waren: Frans Snaar (captain), Ruud Doezie, Frans van der Kraan, Peter Koome, Nita Schutter en Teus van de Tonnekreek. Het werd tijdens de eerste ronde al duidelijk dat het geen gemakkelijke dag zou worden.  Het waren keiharde banen waar de meesten van ons moeilijk grip op kregen. Alle drie de partijen gingen verloren. Teus speelde met Peter tegen het duo Limburg/Braan, eindstand  10-13. Ruud met Nita troffen het echtpaar Bakker, eindstand 8-13.  De beide Fransen het duo de Bruyne/vd Horst. Dit was een partij met 2 gezichten. Het LBF-team kwam achter met 0-9, maar wist zich terug te knokken tot 11-11. Helaas konden ze het niet afmaken en verloren met 11-13. Tussenstand totaal 0-3.

Nog altijd vol vertrouwen ging men de tweede ronde tripletten in. Teus, Peter en Ruud troffen het Ҫa Roule-team de Bruyne/vd Horst/W. Bakker. Dit werd een lange partij van 14 mênes, die voor het  LBF-team  de verkeerde kant op leek te gaan. Bij een achterstand van 6-11 besloot men echter van positie te wisselen. Teus ging plaatsen en Peter ging tireren. Dit bleek een gouden wissel  en mondde uiteindelijk uit in een zege van 13-11. Hèhè, eindelijk het eerste punt binnen. Het andere team Frans, Frans en Nita gingen kansloos ten onder tegen het team Limburg/Molenaar/C. Bakker, eindstand 1-13. Tussenstand totaal 1-4.

We beseften dat we een Houdini-act nodig hadden om nog een gelijkspel uit het vuur te slepen. Teus bleef met Peter spelen en kregen het team de Bruyne/vd Horst tegenover zich. Ook in deze partij kozen Teus en Peter voor een andere rolverdeling dan in hun eerste partij. Teus ging plaatsen en Peter ging tireren. Het werd met 13-3 een duidelijke overwinning.  De  beide resterende partijen gingen echter verloren. Ruud met Frans vd Kraan gingen met 4-13 ten onder tegen het echtpaar Bakker en Frans Snaar met Nita verloren met 7-13 van het duo Limburg/Braan. Eindstand totaal 2-6.

 

“sjoel de boules”

Het was een zure appel waar we door heen moesten bijten, maar het was niet anders. Ik heb de afgelopen week ergens een (Cruyffiaanse ?) uitspraak gelezen: Je mag van geluk spreken als je nooit pech hebt. Zonder de tegenstander te kort te doen, vul ik dat, kijkend naar vandaag, iets anders in. We hadden de pech dat we weinig geluk hadden. Het zat niet altijd mee, waar het bij de tegenstander soms net wel mee zat. Maar dat is het spelletje.  Ҫa Roule was een terechte winnaar en wij dus een terechte verliezer. Maar niet getreurd, we staan nog steeds op een plaats die we bij het begin van de competitie niet verwacht hadden. En gelijk denk ik ook weer aan de woorden van boule-goeroe Rajen Koebeer: Niet bezig zijn met winst of verlies, ga gewoon in de ring staan en ga lekker je balletjes gooien. En dat gaan we dus over 14 dagen weer doen.

Misschien hadden we toch beter de wedstrijd kunnen aangaan met behulp van het bord hierboven….

 

11 februari 2017, speelronde 9

Frans Dames

Na de zware nederlaag van 2 weken geleden tegen Ҫa Roule uit Heerhugowaard was het zaak vandaag in de thuiswedstrijd tegen Petanque Lijnden-1 de ruggen weer te rechten en te trachten de punten in eigen huis te houden. Helaas is dat maar voor een deel gelukt, het is bij één punt gebleven, dus weer een gelijkspel. De tegenstander had ten opzichte van de 1e wedstrijd het team op vier plaatsen gewijzigd, waar Lbf-4 twee wijzigingen had doorgevoerd. De spelers die vandaag de baan op gingen waren: Frans Snaar (captain), Ruud Doezie, Wim Hartman, Peter Koome, Nita Schutter, Teus van de Tonnekreek en Frans Dames. Gekozen was voor vak C, zijnde de banen 10 t/m 13, dus ook een gladde baan zat in het pakket. Overigens niet tot ieders genoegen, maar vak D behoorde op voorhand al niet tot het favoriete vak. De tussenstand na de eerste drie partijen was 1-2. Frans en Frans speelden tegen het team Komduur/Heijsteeg een wat je (achteraf) mag noemen regelmatige partij, omdat de tegenstander weinig gebruik maakte van de geboden ruimte bij een enkele slechte mêne, uitslag 13-9. Ruud en Nita troffen met het duo Vogelaar/Overduyn een geroutineerde tegenstander. Ruud en Nita speelden naar eigen zeggen niet slecht, maar het was niet voldoende voor de overwinning, uitslag 10-13. Teus en Peter speelden hun partij op de gladde baan 13 tegen het duo Petersen/Emondt. Het bleek geen voordeel op te leveren voor Lbf, de zege ging met 10-13 naar de tegenstander. 

Lbf-4 – Petanque Lijnden-1

Lbf-4 is al vaker terug gekomen in een wedstrijd na een mindere eerste ronde. Dat gebeurde ook nu weer in de tweede ronde, waarin beide partijen gewonnen werden. Dus de tussenstand werd nu 3-2. Beide teams hadden gekozen voor de ondergrond van de banen 10 t/m 12. Ruud, Peter en Teus speelden hun partij tegen het team Komduur/Heijsteeg/Overduyn en liepen soepel uit naar een voorsprong van 9 – 0. Wat toch het meeste opviel in deze fase was de chemie tussen de spelers. Uiteindelijk leidde dat dan ook tot een mooie overwinning van 13-3. Het andere team bestond uit Frans Snaar, Wim en Nita. Hier ging het aanvankelijk minder soepel, want na drie mênes stond er 0-5 op het bord. Het tij ging echter keren en vier mênes verder was de stand 8-7. Toen volgde een cruciale mêne, waarin het aanvankelijk slecht leek af te lopen voor het Lbf-team. De tegenstander lag op punt en met nog 2 boules te spelen dreigde er drie tegenpunten op het bord te komen. Doch met hun laatste veel te hard gespeelde boule werd de but meegenomen en gingen er drie punten naar het Lbf-team, die daarna de partij definitief in winst wist om te zetten met een eindstand van 13-9.

Vanaf nu was het zaak om in de derde ronde zo verder te gaan. In  onderling overleg werd besloten dat Frans en Wim hun laatste partij op baan 13 zouden spelen. Tegen het duo Vogelaar/Overduyn hadden ze geen kans. Zij hadden moeite met deze ondergrond en verloren dan ook met 4-13. Teus en Peter gingen naar baan 12 en speelden tegen Komduur/Heijsteeg. Dat ging aanvankelijk niet echt lekker. Na de eerste mêne keken ze tegen een achterstand aan van 0-5. Gelukkig wisten ze in de derde mêne met een 6-klapper de achterstand om te zetten in een voorsprong van 8-5. Hierna ging de partij met een beetje stuivertje wissel naar een eindstand van 13-8, hetgeen het broodnodige punt was voor een gelijkspel. Ruud en Nita speelden tegen Petersen/Emondt. Dit zag er in het begin positief uit met een voorsprong van 6-2. Maar de partij kantelde. Bij Nita ging het plaatsen minder, maar de tegenstander tireerde ook de nodige boules weg. De partij eindigde uiteindelijk in 8-13. Ondanks dat overheerste er toch een tevreden gevoel. In het vorige verslag gebruikte ik de woorden: We hadden de pech dat we weinig geluk hadden. We hadden nu het geluk dat de tegenstander soms ook pech had. Wat dat betreft ging het een beetje gelijk op. Daarom is het gelijke spel wel gerechtvaardig. Over 14 dagen gaan we in Castricum tegen de Stetters spelen. Deze vereniging heeft geen binnen accommodatie, dus wordt het misschien buiten spelen. Brrrrrrr. We houden jullie op de hoogte.

 

Frans Dames

25 februari 2017, speelronde 10

Vandaag begonnen we aan een serie van drie uitwedstrijden en de tegenstander was De Stetters-2 uit Castricum. Deze vereniging is niet in het bezit van een binnen accommodatie, dus was het afwachten of we winterkleding moesten opzoeken. Gezien de weersverwachting met een gevoelstemperatuur van -2 besloot de vereniging De Stetters met haar 2 teams uit te wijken naar Zuid-Scharwoude en te spelen bij de vereniging Petanque Les Mille Iles. Dit was toch wel een opluchting. Niet dat we van marsepein zijn, maar toch. Met de tiende speelronde gaan we denk ik toch wel een beslissende en spannende fase van de competitie in.

Het team van vandaag bestond uit de volgende spelers: Frans Snaar, Chantal Ringma, Frans van der Kraan, Peter Koome, Teus van der Tonnekreek en Frans Dames (captain). Daar waar de tegenstander het team t.o.v. de eerste ontmoeting (gelijkspel) op vier plaatsen had gewijzigd, bleef het bij ons maar tot twee wijzigingen. Het liep vandaag als een speer, het werd een duidelijke 7-1 overwinning. Voor de tweede keer in deze competitie behaalden we zo’n hoge score. Vooraf hadden we informatie gekregen dat het vooral gladde banen met kuilen waren, maar er was één vak voorzien van grote kiezels, waardoor dat vak toch wel onvoorspelbaar was. Gelukkig gaf de wedstrijdleider aan dat er per ronde gerouleerd kon worden, zodat niet een team alle partijen daar zou moeten spelen. Alle teamcaptains stemden met dat voorstel in.

De 1e ronde startten we in een “makkelijk” vak. Teus/Peter speelden tegen Bleijendaal/van Urk  en dat werd een walk-over met 13-1. Frans K/Frans D speelden tegen van Urk/den Uijl een zenuwslopende partij met een heel wisselend scoreverloop. Op de stand 10-12 lukte het om de partij met een driepunter uit te maken, waarbij de liggende boule van de tegenstander werd weggeschoten. Chantal/Frans S troffen Karsten/Dijkman. Ook hier liep het aanvankelijk niet lekker, maar op een gegeven moment zaten ze in een flow en zag het er goed uit. Tot het moment dat spelers van een andere vereniging in het ons toegewezen vak gingen oefenen. Frans S zei hier wat van, maar zat niet meer in zijn comfortzone en de tegenstander maakte hier dankbaar gebruik van en haalde de partij met 9-13 naar zich toe. Overigens ook gelijk een klacht ingediend bij de wedstrijdleider. Echter, de voorsprong was er met 2-1 en dat gaf vertrouwen.

De 2e ronde speelden we in het vak met de grote kiezels, dus dat kon onvoorspelbaar worden. Teus/Peter/Frans K troffen Dijkman/van Urk/den Uijl. Het werd een ruime overwinning met 13-2. Chantal/Frans S/Frans D hadden ook niet al te veel moeite met Bleijendaal/Karsten/van Urk en wonnen met 13-4. Over onvoorspelbaar gesproken. We gingen met een mooie 4-1 voorsprong de 3e ronde in, dus minimaal een gelijkspel.

In de laatste ronde speelden we weer in een “makkelijk” vak. Het leverde drie gewonnen partijen op, waarvan twee partijen zeer ruim gewonnen werden. Frans K/Frans D hadden weinig moeite met Karsten/Dijkman en haalden de partij met 13-2 binnen. Teus/Peter wilden daar tegen Bleijendaal/den Uijl niet voor onder doen en wonnen met 13-1. Chantal/Frans S hebben de meeste tijd in hun partij gestoken. Het werd een narrow escape met 13-12, na een voorsprong van 9-6. In totaal dus een prachtige overwinning met 7-1 en uiteraard een zeer tevreden gevoel. Dat gevoel werd alleen nog maar beter toen we hoorden dat de koploper BUT op een gelijkspel was uitgekomen. Dat betekent dus weer een gelijke stand aan kop. De eerstvolgende tegenstander is BUT in een uitwedstrijd, dus dat wordt een heel belangrijke ontmoeting. Uiteraard houden we jullie op de hoogte.

 

Frans Snaar

11 maart 2017, speelronde 11

Je hebt achteraf het gevoel dat er meer is zat, maar het kwam er net niet uit…..

Vandaag trad de gele brigade aan tegen medekoploper BUT1, op de speelvelden van OSB in Bodegraven. Vooraf al gewaarschuwd dat het bij lekker weer buiten spelen zou worden, waren we qua kleding in elk geval goed voorbereid. Leo had nog een belofte in te lossen, dus bij aankomst een kop koffie met een stuk gebak van de Hema. En bij aanvang bleek dat we inderdaad buiten zouden gaan spelen, het gehele sportpark stond tot onze beschikking.

Nita, Chantal, Teus, Leo, Ruud en Frans hadden vandaag de opdracht om zo goed mogelijk tegenwicht te bieden aan de toch wel sterke opponent. In de wandelgangen bij Lbf was men verbaasd dat wij tegen BUT1 speelden, die had men wel een niveau hoger gezocht. Maar nee dus, in Bodegraven vandaag. En we hebben ons kranig geweerd, zelfs kansen gehad op meer dan het nipte verlies, maar ja, net niet telt niet.

Leo en Teus startten uitstekend tegen Ine Hoekstra en Henk van Rekum, een regelmatig opgebouwde overwinning van 13-4 was het gevolg van de geconcentreerde Lbf-ers. Minstens zo geconcentreerd waren Ruud en Nita aan hun partij tegen Joan van Rekum en Niels van Diemen begonnen, maar al snel bleek dat de missie kansloos was. Joan plaatste alle eerste ballen op de but en Ruud noch Nita kreeg die boule daar weg. Gevolg een 0-13 nederlaag. Chantal en Frans startten prima in hun partij tegen Ria van Beek en Angèl Smit. Maar na verloop van tijd bleek de opponent toch op de juiste momenten de punten te pakken. Bij 4-9 leek de strijd gestreden toen Ria en Angèl er nog eens drie aan hun totaal toevoegden. De veerkracht van Chantel en Frans was fenomenaal en via 7-12, 10-12, 11-12 werd het 13-12 winst (et de laatste boule). Enige euforie was ons na de eerste ronde niet vreemd.

In de tripletten partijen waren Leo, Teus en Ruud niet opgewassen tegen Ria, Ine en Thea Siegel. Het ging van een leien dakje, totdat de dames het spel gaandeweg overnamen en er voor de mannen geen houden meer aan was, een 13-8 verlies was het gevolg. Nita, Chantal en Frans hadden Joan, Niels en Wilma als tegenstanders. Het was een gelijk opgaande strijd, dan weer de een voor, dan weer de ander. Bij 9-9 lag Lbf met nog vijf boules te gaan en de tegenstander geen op punt. Chantal gooide nummer twee erbij, Nita kwam niet uit de voeten omdat de linkerkant goed was verdedigd. Frans eerste boule kwam met een zware curve bij die van Chantal. De laatste boule maakte dezelfde prima curve………., maar liep iets te hard, nam het but mee en dat betekende niet uit maar 11-9. En toen was het ook gedaan, geroutineerd maakte BUT de partij af met 11-13.

Dan nog drie doubletten partijen. Chantal en Frans traden aan tegen Wilma en Ine, het lukte niet meer aan Lbf zijde en dus was een snel verlies van 2-13 het gevolg. De partij van Nita en Ruud tegen Ria en Angèl was heel erg spannend, bij 11-12 voor BUT gooide Angèl haar boule tegen het but, tweemaal schieten van Ruud bracht geen oplossing, dus mocht Nita plaatsen. De eerste twee er nipt langs en voorbij, de derde nam het butje mee en Lbf lag op winst. Nu Ria schieten en missen, Angèl kwam er ook niet meer bij, 13-12 winst. Alles hing dus af van het resultaat van de partij tussen Leo en Teus tegen Joan en Niels. Dir partij nam heel veel tijd in beslag, steeds een of twee puntjes, dan weer voor de een dan weer voor de ander. Bij 10-10 liepen de Lbf boules alle net iets te ver door naar achteren, op een na, die Niels prachtig weg schoot. Met veel publiek langs het veld legde Joan de beide laatste boules keurig bij en sloot de wedstrijd af, 10-13.

Wel lekker gespeeld hoorde ik uit meerdere Lbf monden, dat was zeker waar. We hebben onze huid duur verkocht, goede partijen gespeeld. Maar aan de andere kant blijft toch dat wat katterige gevoel dat er meer te halen was geweest, als…….. Er is nog steeds niets verloren, we krijgen nog drie ronden, als wij onze partijen in winst weten om te zetten, wie weet wat er dan nog gebeuren gaat. En als we ze niet winnen, dan is er geen enkele “man” overboord, we hebben een prima indruk van de krachtsverhoudingen in de 5e divisie en draaien volop mee voor de bovenste plaatsen.

Volgende keer, 25 maart, gaan we naar Amsterdam, waar we een heel lastige tegenstander krijgen in Les Bohemiens. Ofwel buiten in Osdorp ofwel binnen bij De Meteoor in A’dam Noord. We gaan er weer voor jongelui!!

 

Frans Dames

25 maart, speelronde 12

Vandaag was de 3e achtereenvolgende uitwedstrijd en wel tegen Les Bohémiens uit Amsterdam, een vereniging die niet beschikt over een binnen accommodatie. Gezien de weersvoorspellingen werd het vooraf al duidelijk dat er buiten gespeeld zou gaan worden. Dat was dus niet echt in het voordeel van LBF-4, maar daar moesten we maar mee dealen. Nog niet eerder daar geweest, maar ik vond de ligging van de accommodatie midden in een woonwijk bijzonder. Het was prachtig zonnig weer, maar de koude wind maakte aangepaste kleding echt wel noodzakelijk. De thuis spelende ploeg had keurig drie vakken afgebakend en dat waren niet de makkelijkste banen, dat bleek al gauw. Bij LBF wordt wel eens geklaagd over kuilen in de banen, maar die heb ik liever dan grove kiezels die soms verrassende wendingen aan het spel geven. Maar dat even terzijde.

Wie gingen er vandaag de arena in? Peter Koome, Frans van der Kraan, Nita Schutter, Wim Hartman, Teus van de Tonnekreek en Frans Dames. Frans Snaar was op het laatste moment afgevallen met een schouderblessure, maar ging wel mee als supporter. Over teambuilding gesproken. Beide verenigingen hadden ten opzichte van de eerdere ontmoeting (7-1 overwinning voor LBF) hun teams danig veranderd, bij Les Bohémiens vier andere spelers en bij LBF drie wijzigingen, dus was er vooraf weinig van te zeggen.

In de eerste ronde doubletten troffen Frans vd Kraan en Nita het duo Stakenburg / van Rietbergen. De uitslag van 2-13 zegt eigenlijk alles, geen eer te behalen voor het LBF-team. Wim en Frans Dames speelden tegen het duo Kersbergen / Burger en dat dreigde ook een fiasco te worden. Een 6-klapper tegen en nog wat meer ongelukkige boules leverden al gauw een achterstand op van 3-11. Dat betekende werk aan de winkel en het ging zo waar de goede kant op. Het LBF-team kwam terug tot 9-11, maar kon het helaas niet af maken. De partij werd uiteindelijk met 9-13 verloren. Het duo Peter / Teus kon hun partij wel in winst omzetten. De 13-10 zorgde voor een tussenstand van 1-2, dus nog geen man overboord.

De tweede ronde tripletten leverde een gelijke stand op, met twee uitermate spannende partijen met een uitslag van 13-12 en 12-13. Wim / Nita en Frans Dames speelden tegen het team Burger / Stakenburg / Baali een partij met wisselende kansen voor beide teams. Bij een stand van 9-11 had het LBF-team de kans de partij uit te maken, maar de geboden ruimte werd niet benut en de stand werd 10-11. In de daaropvolgende mêne dreigde het mis te gaan, maar door goed verdedigend spel van het LBF-team werd de schade beperkt tot één tegenpunt, dus werd het 10-12. In de allesbeslissende laatste mêne lukte het dan toch om de zege te pakken met een driepunter. Bij Peter / Teus en Frans vd Kraan ging het eigenlijk net andersom. Er waren duidelijke winstkansen met een tussenstand van 12-9, maar daar liep het helaas anders af en ging de partij met 12-13 verloren. Dat leverde dus een tussenstand van 2-3, maar nog steeds geen man overboord.

De derde ronde doubletten zou dus beslissend worden met alle opties nog open. Maar die opties werden al snel geminimaliseerd door een duidelijke nederlaag van Wim en Frans tegen het duo van Rietbergen / Baali. De uitslag van 2-13 sprak voor zich. Het was niet “net niet”, maar “helemaal niet”. Dus nu was het maximaal haalbare nog een gelijkspel. Dat zat er nog steeds in na de gewonnen partij van Peter en Teus tegen het duo van Wijk / Koenders. De winst van 13-10 was overigens niet vanzelfsprekend, want het LBF-team keek lang tegen een achterstand aan. Dus hing alles af van de partij Frans vd Kraan / Nita tegen het duo Kersbergen / Zuidervliet. Een partij met een wisselend verloop qua score en die uiteindelijk leidde tot een tussenstand van 12-10. Op deze stand kregen de tegenstanders de kans de partij uit te spelen. Ze kregen drie boules dichtbij de but, maar nauwkeurige meting moest uitmaken of het 2 of 3 punten waren. Frans Snaar mocht het oordeel vellen en 1 mm bepaalde de eindstand op 12-13 en een totaal uitslag van 3-5. We stonden dus met lege handen, maar wel met het gevoel dat we niet weggespeeld waren. Je moest toch wennen aan de omstandigheden en het ruimtelijke zicht, dat duidelijk anders is dan binnen spelen.

We hebben nog 2 wedstrijden te gaan, 1x thuis tegen PUK-5 en 1x uit tegen PUK-4. Op 8 april 2017 weten we wat alle inspanningen hebben opgeleverd. Wij blijven knokken voor een hoge klassering.

Wij houden je op de hoogte.

 

Frans Snaar

1 april, speelronde 13

De voorlaatste ronde op een mooie datum, 1 april. Na twee achtereenvolgende verliesronden werd het hoog tijd voor een overwinning. Vandaag moest dat gaan gebeuren tegen de rode lantaarndrager PUK5. Vooraf een makkie, maar met die instelling win je geen wedstrijden. Vandaag moesten Teus, Peter, Leo, Ruud, Wim en Frans Snaar de wedstrijd maken. Vooraf nog een beetje gehoopt op buiten spelen, maar Pluvius gooide deze zaterdag enig roet in ons eten. Dus in vak B, binnen.

Teus en Peter bonden de strijd aan met Jan Belien en Mony Filmer, de Lbf-ers lieten er geen gras over groeien en liepen in snel tempo naar een 13-1 winst. Ruud en Leo verliep het enigszins moeizamer tegen het duo Winnubst / Hendriksen, maar de uitslag van 13-5 was regelmatig tot stand gekomen. Wim en Frans leken op een makkelijke overwinning af te stevenen, maar Rina van der Werff en Sjaak Winnubst beten van zich af. Bij een achterstand van 4-11 kenden Wim en Frans een mêne van 5, dus opeens was de stand nagenoeg in evenwicht. En Wim legde gewoon de eerste boule op de but, waarna de partij alsnog winnend werd afgesloten, 13-11.

De twee tripletten partijen verliepen totaal verschillend van elkaar. Teus, Peter en Ruud speelden een minder gelukkige partij tegen Jaap en Mony Filmer en Rina van der Werff. Wisselingen brachten geen soelaas en de partij ging met 8-13 verloren. Heel anders ging het bij Leo, Wim en Frans. Het duo Winnubst met mw. Bleesing werd gedecideerd aan de kant gezet, 13-2 was de eindstand, een 4-1 voorsprong dus in totaal.

Met de opdracht nog een van de drie doubletten partijen te winnen gingen we de laatste ronde in. Wim en Frans namen het op tegen het duo Bleesing / Filmer. Wim had goed het oog in het plaatsen van de boules, dus werd een 7-2 voorsprong opgebouwd. Maar in een iets mindere periode kwamen de PUK-ers terug tot 7-5. Daarna was het wel zo ongeveer afgelopen met hun inhalen, met 13-7 trokken Wim en Frans aan het langste eind en stelden zo de overwinning veilig. Ruud en Leo traden aan tegen het duo Winnubst / Hendriksen. Het werd vooral een gezellige partij, met veel gelach en gepraat tegen elkaar. Tussendoor wisten onze mannen op tijd de concentratie te behouden en de partij naar zich toe te trekken, 13-6. Teus en Peter kregen Jan Belien en Rina van der Werff tegen zich, het werd een vrij lange partij. Beide teams plaatsten hun boules geweldig, dus moesten de tireurs veel werk verzetten. Uiteindelijk bleken twee schoten van Peter op het eind goed voor de 13-8 overwinning.

7-1 winst, een prachtig resultaat. Enerzijds omdat onze achterstand op BUT te groot is, anderzijds omdat BUT vandaag gelijkspeelde tegen Ca Roule is slechts een notering bij de top3 in onze poule het hoogst haalbare. En dat is voorwaar nog een mooie opgave voor de laatste speelronde, volgende week in en bij PUK4.

 

8 april, speelronde 14 (de laatste)

Frans Dames

Vandaag was dan de laatste speeldag in de competitie en daarvoor moest LBF-4 naar Haarlem, voor een uitwedstrijd tegen PUK-4. Uitgangspunt was het consolideren van de 2e plaats in deze poule en de opdracht was dus eenvoudig. Er moest gewonnen worden. Makkelijker gezegd dan gedaan, bleek achteraf. Ondanks het mooie weer besloot de thuisspelende vereniging binnen te spelen, waartoe de hal keurig in vakken verdeeld was. Het ons toegewezen vak kwam velen bekend voor, daar we in de uitwedstrijd tegen PUK-5 ook al hier gespeeld hadden. Die wedstrijd wed toen gewonnen met 5-3. Maar dat is natuurlijk geen garantie voor deze dag. De spelers die het vandaag moesten gaan doen waren: Peter Koome, Frans van der Kraan, Nita Schutter, Frans Snaar, Teus van der Tonnekreek en Frans Dames.

De eerste doublettenronde verliep redelijk. Teus en Peter troffen het duo van Straaten / van Veen. Deze partij verliep gladjes en werd gewonnen met 13-3. Frans Snaar en Frans Dames speelden tegen het echtpaar van Dusschoten en bij laatstgenoemden liep het totaal niet, daar waar het bij het LBF-team allemaal iets soepeler ging. Het LBF-team won met 13-0, dus dat zou vertrouwen moeten geven voor het verdere verloop van de dag. Frans van der Kraan en Nita kregen het echtpaar de Vos tegenover zich. Dat was een partij waarin de kansen door het PUK-team beter benut werden dan door het LBF-team, uitslag 6-13. De tussenstand van 2-1 was een prima uitgangspunt.

De triplettenronde eindigde in een 1-1 gelijkspel. Teus, Peter en Frans van der Kraan speelden een degelijke partij tegen het PUK-echtpaar de Vos en van Straaten. Deze werd gewonnen met 13-5. In de andere partij speelden de Fransen S en D en Nita tegen het echtpaar van Dusschoten en Nelis. Hier liep het dus voor geen meter voor het LBF-team. Het was soms net aan, maar vaker net niet of helemaal niet. U begrijp het al, dat werd dus een nederlaag met 7-13. Met een tussenstand van 3-2 was nog alles mogelijk.

In de laatste doublettenronde zou dus de beslissing vallen. Alle drie de teams speelden tegen een andere tegenstander dan in de eerste ronde. Teus en Peter speelden tegen het echtpaar van Dusschoten, die beduidend beter speelden dan in hun eerste partij. Maar ze konden het Teus en Peter toch niet zo moeilijk maken dat er voordeel viel te behalen. Het spel van het LBF-team was daarvoor te degelijk en zij wonnen dan ook met 13-7. Frans van der Kraan en Nita speelden tegen het duo van Straaten / Nelis. Het zat het LBF-team vandaag niet echt mee en de partij ging verloren met 13-9. Dan bleef nog over de partij van de andere Fransen tegen het echtpaar de Vos. Hier gebeurde van alles waar een geoefende bouler nachtmerries van zou krijgen. Daar waar het spel in de eerste ronde vertrouwen zou moeten hebben gegeven, daar ging het nu bijna naar de ondergrens. Soms een prachtige boule, maar vaker een mispeer van jewelste. Maar gelukkig werd het over beide teams verdeeld. De strijd ging gelijk op tot 12-11 en toen kreeg het LBF-team de kans om het uit te maken. En hier was het geluk iets meer op de hand van het LBF-team. Met een schot van het PUK-team ging de but richting uitlijn, maar bleef net voor de lijn liggen. Nu was er voldoende ruimte om de partij met 12-13 binnen te halen en daarmee ook de totaal overwinning van 3-5. Frans Dames verwoordde de partij met de woorden: Het leek wel een partij vrij worstelen.

Hiermee behielden we dus de tweede plaats in de poule. Aan het begin van de competitie wisten we niet hoe de krachtsverhoudingen in deze poule lagen. Maar we hebben heel leuk meegedaan in een poule waar soms heel verrassende uitslagen te zien waren. Het geeft echter wel vertrouwen voor het volgende seizoen. Hoe het team er dan uit ziet is nog niet geheel bekend. Hoe de poule-indeling er dan uitziet is helemaal koffiedik kijken. Maar met de ervaringen van dit seizoen in de achterzak gaan we ook dan weer voor een mooie klassering. Eind september 2017 begint de nieuwe ronde met nieuwe kansen.

Of er dan ook weer verslagen komen van al die ontmoetingen, dat zal tot dan een verrassing blijven. Het was de schrijvers echter wel een waar genoegen. Ik hoop dat de lezers het ook zo hebben ervaren.