Jeu de boules vakantie in de Eiffel

 

Korperich, Duitse Eifel van 12 tot 26 juni.

 

Ine Feijn

Onze jeu de boules {petanque} vakantie in de Duitse Eifel op Camping Eifellux in Korperich. Wij hadden eens zin om in de zomer een actieve vakantie te ondernemen. Je kunt wel stellen dat het echt actief was. Doordat we van diverse mensen hadden gehoord dat dit een leuke vakantie zou kunnen zijn in een mooie omgeving en je hier kon jeu de boulen,  besloten wij eens naar de Eifel te gaan. Niet te ver weg en toch een hele mooie omgeving.

Op zondag vertrokken wij naar de Eifel en het werd een mooie tocht, lekker rustig op de weg en eenmaal in Duitsland door al die binnenwegen er naartoe was het voor ons al bekeken, dit was het wel, wat mooi hier. Ik was nog nooit in de Eifel geweest, maar Eric-Jan wel en hij wist dat het mooi was. Bij aankomst werden wij hartelijk ontvangen door de eigenaars van het park en dat waren Marien en Marijke. Na het inchecken gingen wij naar onze stacaravan, alles uitgepakt en heerlijk in het zonnetje ons eerste pilsje gedronken. Het was genieten van de rust en de natuur.

’s Avonds om 20.00 uur werden wij verwacht in de blokhut met koffie en thee en wat lekkers erbij. Dit was voor de kennismaking met de mensen met wie wij deze week speelden. Ook de kennismaking met  Corrie en Reijer die deze weken onze coach en scheidsrechter waren. Zij zorgden voor de leuke prijsjes en deden dit met plezier.

De mensen die speelden kwamen uit diverse jeu de boulen clubs van noord tot zuid Nederland. Op maandagmorgen om 10 uur begonnen we met twee spelletjes en de volgende avonden speelden wij er drie. Uitzondering was de donderdag, want dan had je een vrije dag, maar kon je ‘s middags wel meedoen met spelletjes en ‘s avonds kon je meedoen met een lekkere en gezellige barbecue die door Marien en Marijke werd geregeld. Waar wij dus ook van meegenoten hebben. Tijdens het spelen werden wij prima verzorgd met koffie en thee en een versnapering. Je moest je eigen kopje meenemen die we kregen van Corrie en Reijer, de eerste avond met heerlijke snoepjes er in, zodat je wist welk kopje van jou was en je deze kon laten staan.

Op maandag speelden wij door elkaar en de andere dagen werd er weer anders gespeeld, bijv. man/man – vrouw/vrouw, een kwartetje, dan weer het beste team tegen elkaar etc. Het weer was erg wisselvallig, maar we hebben de eerste week bijna elke avond kunnen spelen en eenmaal is er verschoven en dat waren de spelletjes, die we een dag later gedaan hebben.

Inmiddels was ik  flink aan de keelpijn en Marijke, eigenaar van het park, was zo lief voor mij naar de apotheek te gaan en nam medicijnen voor mij mee, nadat ze mij direct al wat gegeven had voor mijn keel. Ook de nazorg haha, steeds, hoe het met mij ging, wat heel lief was.

 

Maar we gaan weer verder met het verslag. Er waren vijf banen naast elkaar en de rest op de paden, dat nog weleens tot discussies leidde tussen de spelers. De  grasrand, de scheiding van het pad in of uit, de gaten wel of niet dichtmaken, maar wel de bekende discussies zoals in elk toernooi. Een leuk vergelijk met het Keukenhof toernooi, maar een klein beetje, want het Keukenhof toernooi was véél moeilijker. Eric-Jan  en ik hebben aardig gespeeld die week en heel leerzaam ook, want Eric-Jan  kreeg ook nog van iemand les in tireren. Dit heeft hij diverse keren geoefend op de baan.

 

De discussie ging ook nog wel eens over gaten dichtmaken. Er waren mensen die beter een Hark mee hadden kunnen nemen, want die vonden het onzin dat er maar één gat dichtgemaakt mocht worden, want bij hun in de club deden ze daar niet aan. Ach, we zijn toch aan het jeu de boulen en niet aan het knikkeren? Er waren ook “win” kreten te horen, want we hadden een mijnheer ”Yes” die dit iedere keer uitschreeuwde: yes, yes, yes als iets goed ging. Dus algehele hilariteit op de baan.

‘S avonds in de blokhut werden de prijsjes uitgereikt en iedereen kwam in die week aan de beurt, goed of minder goed gespeeld je kreeg altijd  wat. De laatste avond werd iedereen uitgenodigd om mee te eten in het restaurant van de Gaytal camping ernaast met een heerlijk driegangen diner, wat een gezellige afsluiting was van de week, om daarna naar de gezellige blokhut te gaan om de besten van deze week in het zonnetje te zetten met een prijs.

We hebben die weken ook nog leuke tochtjes kunnen maken naar diverse plaatsen en Trier was de leukste plaats die we aangedaan hebben. Maar je kan er ook heerlijk wandelen. De volgende morgen voor 11 uur vertrek vanaf de camping om weer richting huis te gaan voor de mensen die er een week waren, maar wij bleven nog een week langer met een paar andere mensen en genoten van deze rustdag en we waren natuurlijk nieuwsgiering naar de nieuwkomers. Deze week  hetzelfde programma als de eerste week en veel gezellige mensen waar wij weer leuk meegespeeld hebben en natuurlijk dezelfde discussies hadden, maar we toch allemaal met voldaan en prettig gevoel naar huis gingen.

Wij kunnen het iedereen aanraden om naar de Eifel te gaan en daar heerlijk te genieten van het jeu de boulen en de omgeving. Marien en Marijke stonden altijd klaar om iedereen te helpen waar het kon.

Wij hebben in ieder geval alweer een optie geboekt!

Ine Fein en Eric-Jan Dofferhoff