Lid van de Nederlandse Jeu des boules bond

Taco Ringma

 

Lisse, 29 september 2018. De start van het nieuwe seizoen van de 14 rondes tellende Nationale Pétanque Competitie. Dit seizoen is Les boules fleuries met 4 teams vertegenwoordigd in 4 poules.

In de seizoenvoorbereiding is een aantal trainingen georganiseerd onder leiding van de erkende toptrainer (voormalige bondscoach) Fred Lagerwaard. Ook is een nieuw sportbeleid geformuleerd. Doel is om op langere termijn een stabiele plek te hebben in de top 24 van Nederland. Dat betekent net als in het verleden minimaal 2e divisie spelen.

Vlaggenschip Lbf1 komt dit jaar uit in de derde divisie. Deze bestaat uit 4 poules. De winnaar van de poule kan promoveren naar de tweede divisie. Doelstelling van Lbf1 is vooralsnog meespelen om de bovenste plekken. Een kampioenschap lijkt niet direct realistisch. De eerste dag begon thuis in Lisse tegen Atlantic Boules 1. De ploegen bleken de hele dag erg aan elkaar gewaagd. Via tussenstanden 2-1 en 3-2 werd uiteindelijk een 4-4 gelijkspel bereikt.

Lbf2 speelde deze dag als enige een uitwedstrijd in de 4e divisie. Deze kent 8 poules. Hier is promotie naar de 3e divisie mogelijk, tenzij er al een ander team van de club hier aanwezig is. Lbf2 wil zo lang mogelijk meedoen voor het kampioenschap. De start is in elk geval prima. Via tussenstanden van 0-3 en 1-4 bereikte het team bij en tegen Allez Tirer uit Maassluis een 3-5 overwinning.

Lbf3 speelt ook 4e divisie, in een andere poule. Dit team heeft vooralsnog als doelstelling in elk geval de 4e divisie opnieuw veilig te stellen. De ploeg trof in Lisse ditmaal het team JBC Zoetermeer 1. Via dezelfde route als het eerste team (tussenstanden 2-1 en 3-2) werd uiteindelijk een 4-4 gelijkspel bereikt.

Lbf4 is een nieuw gestart team, ingedeeld in de 6e divisie. Deze bestaat uit 9 poules. Aangezien dit de laagste divisie is heeft het team promotie als doelstelling gekozen. Hoe realistisch dit is valt vooraf onmogelijk in te schatten. De start verliep in elk geval prima. Geheel in pas met beide andere thuis spelende teams werden tussenstanden 2-1 en 3-2 genoteerd tegen het Rotterdamse Les Francophilles 3. De einduitslag werd een 5-3 overwinning voor de debutant.