Lid van de Nederlandse Jeu des boules bond

Taco Ringma

 

Lbf1 ontving in de 3e divisie de koploper, “De Spaanse Ruiter 1”. Deze burenruzie was daarmee de confrontatie tussen nummers 1 en 2, aangezien de thuisploeg op 2 competitiepunten achterstand de 2e plek bezet in deze poule. De gasten uit Nieuw-Vennep vormen een sterke en ervaren groep. De ploegen kennen elkaar ook door en door. Dit leidde tot een enorm spannende en sportieve ontmoeting. Veel onderling respect, bewondering en waardering kenmerkte de ontmoeting. Vooraf werden de bezoekers als licht favoriet gezien. De eerste ronde van 3 partijen doubletten duurde bijna 2 uur, wat kenmerkend zou zijn voor alle speelronden. De verschillen waren klein. De thuisploeg was dan ook content met de 2-1 voorsprong. In de volgende speelronde van 2 tripletten partijen deelden de opponenten de punten, waardoor een 3-2 voorsprong was ontstaan. Verbeten en gedreven om minimaal gelijk te spelen begonnen de bezoekers aan ronde 3, en na een half uur leek hun missie te lukken. Op 2 scoreborden liepen de bezoekers ver voor. Alleen het mix team van Lbf leek veilig. De bezoekers kwamen op 3-3. Kort daarna werd het 4-3 en was een punt veilig in Lisse. De laatste partij was nog steeds ruim in het voordeel van De Spaanse Ruiter toen het thuisteam besloot als laatste redmiddel de rolverdeling te wisselen. Dat leverde enkele punten op, mede omdat de bezoekers hardnekkig weigerden hun kansen te benutten. Zo kon de thuisploeg, door het oog van de naald, alsnog de stand op 5-3 brengen. Daarmee komt men in punten gelijk met de koploper, die wel een beter saldo heeft.

 

Team Lbf2

Lbf2 speelde in de 4e divisie een uitwedstrijd tegen JBC Zoetermeer2. De wedstrijd vond plaats in Pijnacker omdat men in Zoetermeer nog bezig is met de nieuwbouw van het onderkomen. De uiteindelijke uitslag, een 6-2 overwinning voor Lbf2 doet geheel ten onrechte denken aan een makkelijke middag voor de Lissenaren. Er was sprake van een gelijk opgaande strijd, waarbij het voordeel steeds gunstig viel voor de bezoekers. Het scoreverloop was 1-2, 1-4 en dus uiteindelijk 2-6. Maar dit verhuld dus het aantal partijen waarin grote achterstand goed gemaakt moest worden. En omgekeerd, ook de partijen waarin een ruime voorsprong verdampte en alsnog met veel moeite de winst gepakt werd. Een hard bevochten en uiteindelijk ruime overwinning. De 3e plek die de ploeg beklede bij aanvang van de speelronde is in elk geval behouden. Zodra de andere uitslagen binnen zijn wordt duidelijk of wellicht zelfs een stijging is gerealiseerd.

 

Lbf3 had een lastige uitwedstrijd in het verschiet: op bezoek bij Bulderbaan2 betekent een confrontatie met een gelouterde ploeg, met veel spelers die in de diverse districtscompetities indruk maken. De thuisploeg maakte dat helaas voor Lbf3 ook waar. Eens te meer een bewijs dat dit team zichzelf terug vindt in een zeer sterke poule van de 4e divisie. Na een achterstand van 2-1 na ronde één gingen helaas ook beide tripletten verloren (4-1). In de laatste speelronde viel dit niet meer goed te maken. De zeer sportief verlopen ontmoeting eindigde uiteindelijk in een 6-2 nederlaag voor de bezoekers.

 

Lbf4 speelde deze ronde thuis en ontving Grand Cru ’82 4. Een ontmoeting tussen de nummers 5 en 6, die beide 1 overwinning en 2 verliespartijen genoteerd hadden. Een ontmoeting die daarmee in het teken stond van een kans aansluiting te zoeken richting de top 3. In de eerste speelronde tekende zich een beeld af van 2 partijen die duidelijk voor de thuisploeg vielen en één treffen waarin beide partijen grossierden in persoonlijke fouten. Dat leidde tot een 2-1 voorsprong voor Lbf4. Bij de tripletten ging één partij gelijk op tot de stand 7-7. Door een totale mislukking bij de thuisploeg in één werpronde wist de opponent als donderslag bij heldere hemel vanuit die stand een 7-13 overwinning te maken. Het andere team pakte wel de overwinning, zodat er met 3-2 voorsprong begonnen werd aan ronde 3. Daarin was na een ruim uur de tussenstand 4-3 bereikt. De laatste partij was tot het einde toe enorm spannend. Door zeer gedurfd en vol risico op de aanval te spelen wist het team van Lbf4 de wedstrijd te winnen, en daarmee ook de ontmoeting: 5-3.