NPC 2021: Lbf-3 versus L’Esprit-2

 

Frans Dames

Op zaterdag 11 december 2021 speelde LBF-3 de laatste speelronde van dit jaar thuis tegen L’Esprit-2 uit Schiedam. En voor de zoveelste keer in deze competitie liep LBF-3 tegen een nederlaag aan. Met een eindstand van 2-6 gingen de punten mee naar Schiedam. Evenals vorige ontmoetingen heeft het team het gevoel best wel op hun gebruikelijke niveau gespeeld te hebben, maar de tegenstander blijkt elke keer net iets beter.

De twee winstpartijen kenden de cijfers 13-10 en 13-12. Daarnaast waren er drie partijen die ternauwernood verloren gingen met 11-13, 11-13 en 12-13. Als je dat in ogenschouw neemt, zou een gelijkspel niet onverdiend zijn geweest. Maar op cruciale momenten viel het muntje net de verkeerde kant op. Als in de tweede helft van de competitie dat muntje nu eens net onze kant op gaat vallen, dan is er nog hoop. We gaan het zien in 2022.

L’Esprit-2 is een tegenstander, die net als LBF-3, gezelligheid belangrijk vindt. Het onderlinge respect was kenmerkend. Vandaag ging LBF-3 met de volgende spelers de arena in: Wim Hartman, Nita Schutter, Leo Tijssen, Ineke Verbeek, Peter Bisschops, Frans Snaar en Rob de Kruijff.

 

De eerste ronde doubletten ging geheel verloren, dus gelijk een achterstand van 0-3. Nita en Rob kregen in hun partij te maken met niemand minder dan Krijn Kok, die in het verleden op een veel hoger niveau gespeeld had, maar zich nu ontfermd had over L’Esprit-2. Dat was ook wel te merken, alle goede boules van LBF-3 werden weggeknald. Na 4 mènes keek het LBF-team tegen een 0-11 achterstand aan. Twee schamele punten werden nog binnengehaald, maar daarna was het over en sluiten, 2-13. Wim en Leo speelden een partij die tot 8-8 gelijk op ging, maar daarna door L’Esprit in 3 mènes gedecideerd naar een eindstand van 8-13 gespeeld werd. Ook bij Peter en Frans ging het lange tijd gelijk op, maar bij een stand van 11-11 ging de winst toch naar de tegenstander.

 

Vol goede moed ging het team de triplettes spelen, maar ook hier kwam LBF-3 van een koude kermis thuis. Beide partijen gingen verloren en met een tussenstand van 0-5 werd er toch even achter de oren gekrabbeld. Peter, Ineke en Frans hadden in hun partij een moeizame start en keken na vier mènes tegen een achterstand van 0-8 aan. Ook hier was ene Krijn Kok als tireur weer in zijn element.

Het LBF-team kwam nog terug tot 7-11, maar daarna was het gebeurd, 7-13 eindstand. Wim, Nita en Leo kenden in hun partij na 8 mènes een voorsprong van 11-6. Zou dit dan die ene verlossende winstpartij zijn? Er was hoop, maar die bleek ijdel. Drie mènes later stond een eindstand van 11-13 op het bord.

 

Dan komt toch langzamerhand de gedachte naar boven dat het een “clean sheet” voor de tegenstander wordt. Dus knokken voor een punt in de laatste ronde. Deze werd uiteindelijk gewonnen met 2-1, wat een totale eindstand van 2-6 op het scorebord bracht. Het team slaakte een zucht van verlichting. De vernedering van 0-8 was hun bespaard gebleven.

In deze laatste ronde kregen Peter en Frans nu te maken met Krijn Kok. En dan blijkt dat ook daar zand tussen de radertjes kan komen. Na 3 mènes stond een tussenstand van 8-0 op het bord. Je zou haast denken, kat in het bakkie. Maar de partij keerde en vijf mènes verder stond het 9-10. Maar gelukkig wisten ze de partij met 13-10 tot een goed einde te brengen. Het eerste punt was binnen.

Nita en Rob kenden in hun partij na tien mènes een voorsprong van 11-5. Dit bleek echter niet voldoende. Het lukte het team om nog één puntje te scoren, maar bij 10-9 pakte de tegenpartij de winst met 10-13. Voer voor psychologen? Je zou het haast denken.

Ineke en Leo moesten ook tot het gaatje gaan. Deze partij kwam pas echt op gang nadat de but tweemaal was uitgeschoten. Na tien mènes was de achterstand 3-9. Maar ook hier keerde de partij en wist het LBF-team terug te knokken naar 10-9. Er volgden een paar spannende beurten, maar na 10-11, 10-12 en 11-12 werd hier de winst gepakt met 13-12. Het tweede punt was binnen.

 

Ondanks de nederlaag overheerste het goede gevoel in het team. We beseffen ons dat we deze competitie maar een doel kunnen nastreven, en dat is handhaving. Daar hebben we in het nieuwe jaar nog zeven wedstrijden de tijd voor.

Op 8 januari 2022 gaan we verder met een thuiswedstijd tegen MIDI-2.

 

Voor nu rest mij iedereen fijne feestdagen en een voorspoedige jaarwisseling te wensen.