NPC: Lbf-1 kampioen

 

Verslag ontmoeting LBF-1 – MIDI-2

 

Frans Dames

Met de 13e speeldag van de NPC op 25 maart 2023 is het einde van de jaargang 2022-2023 in zicht. En het is in poule 4007 ongekend spannend. Alle ogen waren deze dag gericht op het 1e team van Les boules fleuries. De actuele stand laat zien dat LBF-1 nog steeds op de 1e plaats in de poule staat met 16 punten, maar de grote concurrent is Zoetermeer-1 met eveneens 16 punten op de 2e plaats. Het verschil wordt gemaakt door een beter saldo voor LBF-1.

De tegenstander van vandaag staat met 8 punten op de 4e plaats, maar moet gezien worden als een lastige tegenstander. LBF-1 moet vandaag winnen om zicht te houden op promotie naar het landelijk niveau. Hoe zou het team met deze wetenschap om gaan en zou die druk belemmerend kunnen werken?

Een bijna volledig team LBF-1 was beschikbaar voor deze cruciale ontmoeting. Michael Voorn, Ron Heus, Yvonne Heus, Peter Koome, Carl Romijn, Didier Hallard, Teun van Oijen, Dirk en Bart Varkevisser gingen die uitdaging aan.

In de 1e ronde doubletten werden 2 van de 3 partijen gewonnen. Yvonne en Carl waren het snelst klaar met hun partij. Deze duurde 8 mènes waaronder 3 keer een 3-punter. Een overtuigend begin met een overwinning van 13-4. Didier en Bart begonnen met dezelfde overtuiging aan hun partij en dat resulteerde in een voorsprong van 10-0 na 4 mènes. Maar toen kwam de tegenstander op stoom en verkleinde de achterstand tot 10-8. Daar bleef het echter bij. De volgende punten gingen naar het LBF-team en de 13-8 overwinning leverde het 2e punt op. Teun en Dirk hadden echter wat minder in te brengen in hun partij. Vrijwel de hele partij werd tegen een achterstand aangekeken en deze ging uiteindelijk met 6-13 verloren. Het was van belang om de focus vast te houden en om deze kleine voorsprong te koesteren en/of zelfs uit te bouwen. En dat werd in de 2e ronde gedaan. Beide triplette partijen werden gewonnen.

Michael, Carl en Peter waren zeer overtuigend en maakten korte metten met hun tegenstander. Het is niet fijn voor de tegenstander als je met 13-0 de pauze in gaat. Het duurde zegge en schrijven 4 mènes. Dat liep toch even anders bij Didier, Bart en Dirk. Waar de vorige partij na 4 mènes afgelopen was, stond het in deze partij nog maar 2-2. Daarna liep het LBF-team wel uit naar 7-4, maar de tegenstander bleef zich vastbijten en kwam terug naar 9-9. Tussentijds was Bart vervangen door Ron en dat was de move die nodig was om de partij met 13-9 binnen te halen. Dit alles leverde een tussenstand en voorsprong op van 4-1. Hoopgevend voor een goed resultaat. Maar er was nog 1 winstpartij nodig om de dagwinst werkelijkheid te laten zijn.

En dat lukte in de 3e ronde. 1 van de 3 partijen werd gewonnen.  Yvonne en Carl zorgden voor dat broodnodige punt. Maar dat zag er aanvankelijk helemaal niet naar uit. Het team stond al snel achter met 2-7. Maar daarna kwam het overtuigende spel uit de 1e ronde weer terug. Ze trokken de partij met 13-7 over de streep en de overwinning was daar. Didier en Dirk hadden heel even het gevoel dat er misschien ook in hun partij iets te halen was. Maar na een tussenstand van 5-5 ging die hoop verloren. Nog 2 punten werden gehaald en die wogen niet op tegen de 8 punten van de tegenpartij. Ook een wissel van Dirk met Ron bracht niet datgene wat nodig was om de partij te keren. Eindstand 7-13. Michael en Peter lukten het ook niet om nog een punt aan de dagscore toe te voegen. Heel even op voorsprong gestaan met 6-4. Maar de volgende punten waren voor het MIDI-team. Dus ook hier een negatieve score voor LBF, 6-13.

Maar dat nam niet weg dat de overwinning van 5-3 gekoesterd werd. Deze werd behaald onder grote publieke belangstelling, die ook genoten hebben van soms mooie staaltjes boulen. De dag werd nog mooier toen bleek dat de grote concurrent uit Zoetermeer in Gouda tegen een nederlaag was aangelopen. Dat betekende gewoon dat LBF-1 kampioen is geworden in deze poule en promotie heeft afgedwongen naar het landelijke niveau. Dat was ook de doelstelling aan het begin van de competitie. Zoetermeer is de laatste speeldag vrij en kan LBF-1 niet meer inhalen. Het zal voor veel mensen binnen Les boules fleuries een heel prettig weekend zijn.