NPC: Lbf-3 – Midi-3

 

Frans Dames

Met enige spanning was binnen LBF-3 uitgekeken naar zaterdag 15 april 2023, de laatste speeldag van het NPC-seizoen 2022-2023. Waarom was er sprake van enige spanning? De tegenstander en het LBF-team stonden in de poule op vrijwel gelijke hoogte (laagte). Na 11 speeldagen hadden beide teams exact dezelfde cijfers: 2x winst, 3x gelijk en 6x verloren. Dus in wedstrijdpunten gelijk met 7 punten, alleen in saldo punten en saldo stond MIDI-3 boven ons. Hoe spannend kan een competitie zijn? Dus het was duidelijk dat alleen een overwinning goed was voor handhaving in de 4e divisie. En daarmee de doelstelling halen. Elke andere uitslag betekende degradatie.

De volgende 7 spelers gingen de strijd aan: Frans van der Kraan, Ineke Verbeek, Hans van der Geest, Frans Snaar, Ruud de Groot, Koos van Leeuwen en Frans Dames.

De 1e ronde doubletten (3 partijen) leverde een kleine voorsprong op van 2-1. Ruud en Koos gingen spetterend van start met een 9-0 voorsprong na 4 mènes. Maar de tegenstander was niet onder de indruk en wist de partij toch nog spannend te maken door zich terug te knokken naar 11-9. De eindfase was echter voor het LBF-team en het eerste punt was binnen met 13-9. Frans K en Frans S begonnen iets stroever, maar wisten toch grip te krijgen op het spel. Bij een tussenstand van 5-5 gaf een zes-klapper de nekslag aan de tegenstander. Het tweede punt was binnen met een 13-5 overwinning. Hans en Ineke speelden, om Hans zijn woorden te gebruiken, een worstelpartij. Heel even voorgestaan met 5-2, maar daarna keerde de partij en ging de winst naar de tegenstander met 5-13.

De 2e ronde tripletten (2 partijen) was in evenwicht. Dat leverde uiteindelijk een tussenstand van 3-2 op. Ruud, Hams en Koos leverden puik werk met een overtuigende zege van 13-3. De drie “Fransen” gingen echter ten onder met 6-13. Heel even voorgestaan met 5-3, maar daarna liep het allemaal niet meer zo soepel. Ook een wissel van Frans D met Ineke bood geen soelaas.

Dus alles zou beslist worden in de laatste drie partijen doubletten, waarbij minimaal twee partijen gewonnen moesten worden. Dus er stond wel degelijk druk op het geheel. Besloten werd in dezelfde opstelling te spelen als in de eerste ronde, waarbij met de tegenstander overlegd was om niet dezelfde tegenspelers te hebben. Dat alles bij elkaar bracht de winst naar Lisse. Alle drie partijen werden gewonnen, maar de toeschouwers hebben soms zitten bibberen langs de kant, want het was hier en daar bloedstollend spannend. Waar Hans en Ineke in de eerste ronde nog tegen een nederlaag op liepen gingen nu alle remmen los en stonden ze in no-time op een 8-0 voorsprong. De tegenstander haalde nog drie punten, maar twee beurten verder was de winst daar voor het LBF-team, 13-3. Maar nog was niets zeker. Van de overblijvende twee partijen moest er zeker één gewonnen worden, om de doelstelling te halen. Frans K en Frans S begonnen ook deze partij stroefjes, maar wisten het tij te keren en uit te lopen naar een voorsprong van 11-4. Maar daarna was het de tegenstander die het spel dicteerde en terugkwam tot zelfs 11-12. Met een zucht van verlichting werden de benodigde twee punten binnengehaald en daarmee ook de dagzege en handhaving. Ruud en Koos gaven de dagzege nog meer kleur door hun partij met 13-6 binnen te halen.

Het werd dus uiteindelijk een overtuigende 6-2 zege. Zulke cijfers waren het hele seizoen nog niet gescoord. Je kunt je voorstellen dat het een prettige nazit werd. Hiermee werd een lang NPC-seizoen afgesloten. Het nieuwe NPC-seizoen 2023-2024 begint weer op zaterdag 22 september 2023.