Lid van de Nederlandse Jeu des boules bond
Taco Ringma

Taco Ringma

NPC 2016-2017: een terugblik

Het eerste officiële NPC seizoen ligt achter ons. Als club kunnen wij er tevreden op terugkijken. Alle teams hebben zichzelf gehandhaafd op hun niveau. Er zijn geen vreemde incidenten te melden en voor zover ik weet heeft geen enkele speler van Lbf een gele, oranje of zelfs rode kaart opgelopen. Wel is over het algemeen met veel plezier gespeeld.

In de 2e divisie bleek team Lbf1 een middenmoter. Lange tijd speelde het team van captain Michael Voorn mee om de 2e plek, maar uiteindelijk werd het 4e. De eerste plek in deze klasse was een prooi voor het team van ’t Lover uit Asten, een hecht team met bijzonder veel kwaliteit dat ongeslagen kampioen is geworden. De 4e plek bleek uiteindelijk het maximaal haalbare. Gedurende het seizoen is er eigenlijk geen moment geweest waarop alle spelers volledig wedstrijdfit beschikbaar waren. Met name op privé vlak speelde er bijna altijd wel iets en vrijwel altijd bij meerdere spelers tegelijk. Zo bezien is het een prima resultaat. Daarbij moet ook vermeld worden dat wij nu ervaren hebben dat het niveau in het zuiden (tijdens het pilotjaar waarin wij net geen kampioen werden speelden wij in het noorden) aanmerkelijk hoger ligt dan in het noorden.

In de 3e divisie werd Lbf2 uiteindelijk 2e achter de sterke formatie van Elza Boules (dat gedegradeerd was uit de 2e divisie in het pilotjaar). Daarmee liet het team van captain Rob van der Zwet diverse “eerste teams” van andere clubs achter zich. Het team kenmerkte zich door een goede onderlinge sfeer en rapporteerde vaak terug over uiterst sportief verlopen ontmoetingen. Een prima eerste jaar voor dit team.

Lbf3 speelde in de 4e divisie. Het “oudste” team van de club, met allemaal spelers van 70+ en 80+. Dit team speelde in de meest spannende van alle competities waaraan onze teams deelnamen. Niet zozeer wat betreft het kampioenschap, dat was van meet af aan een prooi voor het “eerste”(!) van Les Pointeurs. Dit team had een misstap gemaakt in rechtstreekse kwalificatie voor de 2e divisie, en heeft dat nu conform verwachting hersteld. Alle overige teams zaten tot twee ronden voor het einde echter zo dicht bij elkaar dat voor iedereen alles nog mogelijk was (behalve kampioen worden dan). Opvallend was ook dat captain Rina Weijers vaak kon melden dat men een heel leuke en sportieve dag had beleefd. Dat het team uiteindelijk de 2e plaats behaalde is een groot compliment in een dergelijk zware competitie. En als enige team van de club behaalde dit team een 8-0 overwinning!

Tot slot in de 5e divisie het team van Lbf4 dat onder aanvoering van gelegenheidscaptain Frans Dames (deze rol kwam onverwachts bij hem te liggen door medische omstandigheden bij de oorspronkelijke captain) eveneens een prachtig seizoen had. Men deed, soms tot eigen verrassing, heel lang mee voor de titel. Een team, ontstaan als “gezelligheidsteam” dat toch zo nu en dan een sportief tandje bij wilde zetten om dat kampioenschap te behalen. Het mocht niet zo zijn. Boule Union Thamen zag haar eerste team nipt kampioen worden boven de verrassing uit Lisse. Ook het eerst team van Petanque Lijnden speelde mee om dit kampioenschap, zij eindigden op de 3e plek met evenveel punten als Lbf4.

Alle 4 de teams zullen volgend jaar weer deelnemen aan de NPC. De komende maanden zullen aantonen of de samenstellingen nog wijzigen en of er eventueel zelfs sprake zal zijn van een extra team.

Rest natuurlijk een dankwoord aan bijvoorbeeld het barteam, de scheidsrechters en de wedstrijdadministratie die er voor zorgden dat onze club zich als gastheer bijzonder positief kon onderscheiden binnen de NPC.

 

Speelronde 1

3 maal winst voor Les boules fleuries!

Zaterdag 1 oktober begon voor Les boules fleuries na het pilotjaar het eerste officiële seizoen van de Nationale Petanque Competitie. Lbf is met 4 teams in 4 divisies actief. Deze zaterdag werden in Lisse 4 tegenstanders ontvangen.

In de tweede divisie werd “’t Lover” uit Asten ontvangen. Deze club uit Asten wordt gezien als een serieuze titelkandidaat. Die status maakte het in Lisse volledig waar. Lbf1 kon een 2-6 nederlaag niet verhinderen en had daarmee een valse start. Coach Taco Ringma: “De gasten waren simpelweg sterker dan wij. En veel van onze spelers waren ongelukkig. Zo verloren wij toch wat onnodig twee partijen nipt met 12-13. Win je die dan speel je dus gelijk tegen dit topteam. Maar ’t Lover heeft deze overwinning gewoon verdiend”.

Het team Lbf2 van captain Rob van der Zwet was in de derde divisie de meerdere van het eerste team van JBV Schoorl. Na een overtuigende 5-0 tussenstand won het team uiteindelijk met 5-3. Captain Rina Weijers zag haar team Lbf3 op bijzonder overtuigende wijze een 7-1 overwinning behalen tegen team Bulderbaan2 uit Amstelveen. Lbf4, aangevoerd door captain Frans Dames, wist opponent PC Ça Roule, uit Heerhugowaard, te bedwingen met 5-3.

Naar de uitslagen en standen

 

Speelronde 2

Eerste team Les boules fleuries boekt grote zege

Zaterdag 15 oktober speelden 4 teams van Les boules fleuries in de 2e ronde van de Nationale Petanque Competitie.

In de tweede divisie werd “PV Tilburg” bezocht. Na de tegenvallende competitiestart (thuis werd 2-6 verloren) was Lbf1 gebrand op eerherstel. Met slechts 6 spelers reisde men naar de ploeg uit Tilburg (eerste ronde een indrukmakende 6-2 overwinning op Folâtre uit Pijnacker). Van de resultaten uit ronde 1 viel weinig te merken. Na drie speelronden was de 1-7 eindstand bereikt en konden de Lissenaren trots terug naar huis. Coach Taco Ringma: “Er was geen enkel moment waarop wij in de problemen kwamen. Onze spelers waren top en hebben als team een keurige prestatie geleverd. De tegenstander kreeg geen grip op ons”.

Team Lbf2 was in de derde divisie op bezoek bij “De Spaanse Ruiter” uit Nieuw Vennep. De ploeg kon ondanks een spannende wedstrijd waarin men een 4-1 achterstand kende geen punt behalen. Er werd met 5-3 verloren. Captain Rob van der Zwet: “Een paar spelers ‘hadden het vandaag niet helemaal’ en de tegenstander was daarom gewoon iets beter.”

Lbf3 begon de competitie met een 7-1 zege. Daarmee was men koploper in de 4e divisie. In de spannende uitwedstrijd bij P.U. Badhoevedorp kreeg de ploeg geen loon naar werken. Uiteindelijk verloor men grote cijfers: 7-1. Captain Rina Weijers meldt: “Het waren sportieve en spannende partijen, maar uiteindelijk trokken we toch aan het kortste eind”.

Petanque Lijnden kreeg Lbf4 op bezoek. Hoewel de ploeg uit Lisse lang tegen een achterstand aan keek wist men een punt veilig te stellen door gelijk te spelen met 4-4. Captain Frans Dames:” Je speelt op een vreemde baan en het thuisvoordeel speelt dan toch ook een rol. Desondanks was bij een paar partijen het verschil niet groot en had het zo maar gunstiger uit kunnen pakken.”

Naar de uitslagen en standen

 

Speelronde 3

Goede 3e speelronde voor alle teams van Les boules fleuries

Zaterdag 29-10-2016 speelden drie teams van Les boules fleuries in de 3e ronde van de Nationale Petanque Competitie. Het vierde team had deze speelronde al eerder afgewerkt, op donderdag 20-10-2016.

In de tweede divisie werd “PV Gouda” ontvangen. Een team met enkele nationale topspelers en een lid van de nationale jeugdselectie. Beide teams hadden tot deze speelronde een winst en een verliespartij. De ontmoeting bleek een treffen tussen twee min of meer gelijkwaardige teams. Des te verrassender was de uiteindelijke 7-1 overwinning voor Lbf1. Een uitzondering daargelaten waren het allemaal lange en spannende partijen. Coach Taco Ringma: “Er is door beide ploegen sterk gespeeld. Na de eerste ronde (2-1) kon het echt nog alle kanten op. Na de 4-1 tussenstand na ronde 2 hoop je natuurlijk dat we de winst veilig stellen. Dat dit uiteindelijk met deze cijfers gebeurt is plezierig, zij het wat vertekend.”

Team Lbf2 kreeg bezoek uit Alkmaar, het tweede team Celeritas. Ook deze ploegen hadden tot nu toe beide een winst en een verliespartij laten noteren. Onder leiding van reservecaptain Koos van Dijk werd via 2-1 en 3-2 uiteindelijk een 6-2 overwinning bereikt. Het team had deze dag gekozen voor het speelvak met de meest grove banen, en die keuze bleek uiteindelijk erg goed. Het was bij Lbf2 tevens de afscheidswedstrijd van Ruud Kramer. Deze gewaardeerde veteraan emigreert voor nog onbepaalde tijd naar Spanje.

Lbf3 trof deze dag een opponent van aanzien: het eerste team van Les Pointeurs uit Alphen aan den Rijn, dat zich ongelukkigerwijze niet wist te plaatsen voor de derde divisie, kwam als favoriet op bezoek. Niet verrassend kwamen de Alphenaren als koploper zonder puntverlies naar Lisse. Lbf3 had tot nu toe één winst en één verlies. Deze dag was veteraan Leo van Berkel captain van Lbf3. Via achterstanden na ronde 1 (1-2) en ronde 2 (2-3) wist het team een 4-4 gelijkspel af te dwingen. Een enorm goede prestatie tegen een sterke opponent.

Het ongeslagen Lbf4 (eerdere resultaten winst en gelijkspel) ontving op donderdag 20 oktober het tweede team van De Stetters (Castricum). Dit team was door omstandigheden aangevuld met spelers uit het eerste team van de Stetters dat een divisie hoger speelt. Captain Frans Dames wist desondanks met zijn spelers een 4-4 gelijkspel te behalen. Daarmee blijft LBF4 het enige ongeslagen Lbf team. Frans Dames: “Vandaag had er wel meer in gezeten, maar we hebben tactisch wat discutabele beslissingen genomen. Dat hoort bij het spel. Je maakt een keuze. En soms pakt dat niet uit zoals je hoopt.”

Er volgen nog 11 speelrondes voor de teams.

Naar de uitslagen en standen

 

Speelronde 4

Wisselend succes in 3e speelronde teams Les boules fleuries

Zaterdag 12 november speelden 4 teams van Les boules fleuries thuis in de 4e ronde van de Nationale Petanque Competitie.

De eerste keuze van Lbf ontving in de tweede divisie “L’Esprit” uit Schiedam. Coach Taco Ringma: “Een lastige dag voor ons. Los van het feit dat wij geen complete selectie beschikbaar hadden kwam ook nog ééns een erkent topteam bij ons op bezoek. Dat opvallend jonge en talentvolle team maakte (helaas) onze verwachtingen waar. Het 3-5 verlies (via 1-2 en 2-3) valt echt helemaal niets op af te dingen. Gelukkig voor het publiek was wel continu sprake van boeiend spel op soms hoog niveau.” Voor Lbf1 is de competitiestart niet optimaal 2 winst en 2 verlies.

Team Lbf2 kreeg bezoek uit Den Dolder, het tweede team van D.O.S.C.. De thuisploeg wist via een 3-0 voorspong en tussenstand 3-2 een einduitslag van 5-3 te realiseren. Daarmee handhaaft het team zich op de 2e plek in de 3e divisie. Captain Rob van der Zwet: “Dit is mogelijk een bepalende overwinning. Vooraf stonden wij op gelijke hoogte. De opponenten konden in het begin wat moeilijk omgaan met ons terrein.”  Al met al een goede start van de competitie voor dit team.

Lbf3 trof deze het tweede team van “De Boel De Boule” uit Roelofarendsveen. De Lissenaren kwamen onder aanvoering van captain Rina Weijers geen moment in de problemen. Het team speelde zich via 2-1 en 4-1 naar een 6-2 overwinning. Daarmee heeft het team een redelijke seizoenstart met twee overwinningen, één gelijkspel en één verlies. 

Het ongeslagen Lbf4 behield haar ongeslagen status in de topper  van de vijfde divisie tegen de koploper, het eerste team van Boule Union Thamen. Dat was best verrassend omdat de eveneens ongeslagen bezoekers op papier een duidelijk sterkere formatie zijn. Via 1-2 en 2-3 werd met 4-4 knap gelijk gespeeld. Lbf4 behoud hiermee op 1 punt achterstand haar 2e positie. Een start van het seizoen die daarmee zeer goed genoemd kan worden.

Er volgen nog 10 speelrondes voor de teams.

Naar de uitslagen en standen

 

Speelronde 5

Tevredenheid bij Les boules fleuries

Zaterdag 26 november speelden 4 teams van Les boules fleuries in de 5e ronde van de Nationale Petanque Competitie.

Team Lbf1 ging op bezoek bij Folâtre (Pijnacker). Beide ploegen waren gedurende de 3 speelronden zeer aan elkaar gewaagd. Voor Lbf1 was een winst zeer wenselijk om aansluiting te vinden bij de koplopers. Uiteindelijk bleek via een 2-1 en 3-2 achterstand het 4-4 gelijkspel het maximaal haalbare. Met 2 winst, 2 verlies en 1 gelijkspel bevind het team zich in de middenmoot van de 2e divisie Zuid.

Team Lbf2 (3e divisie) trof in Haarlem het eerste team van “Bulderbaan”.  Deze Amstelveense ploeg wijkt uit naar Haarlem omdat men zelf geen overdekt onderkomen heeft. De Lissenaren kwamen via 0-3 en 1-4 tussenstanden tot een 3-5 overwinning. Het team stond 2e  en strijdt dus onverminderd om de koppositie in deze divisie.

Lbf3 (4e divisie) ging op bezoek in Zoetermeer. Het 2e team van de plaatselijke vereniging werd in de drie speelrondes verslagen via 1-2, 1-4 en uiteindelijk 3-5. Ook dit team doet daarmee mee om de koppositie.

Lbf4 behield thuisspelend haar ongeslagen status. In een spannende strijd werd een overtuigende 7-1 overwinning geboekt op het Amsterdamse “Les Bohemiens”. Beide teams stonden voorafgaand op de (met drie teams gedeelde) tweede plek. Door deze winst op de directe concurrent blijft ook Lbf4 in de top van haar divisie.

Er volgen nog 9 speelrondes voor de teams.

Naar de uitslagen en standen

 

Speelronde 6

Tevredenheid bij Les boules fleuries

Zaterdag 11 december speelden 4 teams van Les boules fleuries in de 6e ronde van de Nationale Petanque Competitie.

Team Lbf1 (4e plek in de 2e divisie) ging op bezoek bij CDP Heerlen (7e). Op voorhand viel lastig in te schatten hoe de onderlinge krachtsverhouding zou uitvallen. Heerlen staat bekend als een sterke ploeg, maar wist slechts 1 winstpartij te halen en leed 4 keer verlies. De Lissenaren zelf, vorig jaar nog titelpretendent, hebben het ook niet gemakkelijk in deze poule, waar naast 2 overwinningen ook 2 verloren partijen en een gelijkspel bereikt zijn. In de eerste van 3 speelronden bereikten bij de bezoekers enkele spelers niet hun normale niveau. De thuisploeg speelde op het hun bekende terrein goed, waardoor Lbf tegen een 2-1 achterstand aankeek. Alleen het mixteam van Lisse wist deze ronde ruim te winnen van het mixteam van de opponent. In de tweede ronde leken de spelers van Lbf allemaal wel goed bij de les, en stond men in beide partijen tripletten op voorsprong. Doordat het mixteam van Lisse haar vorm niet vasthield wist Heerlen die partij toch nog te kantelen. De stand voor de 2e pauze was daarmee nog steeds in het voordeel van Heerlen: 3-2.  Aangezien Lbf wel herstel toonde besloot de coach de derde ronde identiek in te steken als de eerste ronde. Dezelfde teams van Lbf kregen het vertrouwen. Het wedstrijdbeeld was nu totaal anders dan in de eerste ronde. Continu stonden de Lbf teams voor en geen enkele partij kwam in gevaar. Daarmee beloonde het team zichzelf met 2 competitiepunten en een 3-5 overwinning.

Team Lbf2 (2e plek in de derde divisie) ging op bezoek koploper Elza Boules. Elza Boules is vorig seizoen gedegradeerd uit de tweede divisie. Lbf2 had tot nu toe 4 overwinningen en 1 verlies, Elza Boules was nog zonder puntverlies. Het begon allemaal prima voor de bezoekers, die na de eerste ronde een 1-2 voorspong noteerden. Daarbij bleef het helaas. Via een 4-2 tussenstand liet Elza Boules geen twijfel bestaan over haar ongeslagen status door uiteindelijk met liefst 6-2 te winnen van Lbf.

Lbf3 (2e plek in de 4e divisie) ging op bezoek bij Grand Cru ’82 uit Leidschendam. Deze ploeg draagt de rode lantaarn in de 4e divisie. Van het verschil in de stand viel weinig te merken. De Lissenaren kregen totaal geen grip op hun opponent, spelend op een uitdagend terrein. Uiteindelijk moest Lbf3 het hoofd buigen en incasseerde de ploeg een 5-3 nederlaag.

Lbf4, de trotse koploper in de 5e divisie, bezocht deze dag het team PUK5 in Haarlem. Dit team staat onderaan in de 5e divisie. Na een valse start (achterstand van 2-1) pakte het team na de eerste pauze de draad goed op. Zeer overtuigend werden beide tripletten wedstrijden gewonnen met 13-3. De nu verkregen voorsprong liet Lbf5 niet meer los. Uiteindelijk werd gewonnen met 3-5, waardoor de koppositie stevig behouden blijft, zeker doordat de nummer 2 deze dag verloor.

Naar de uitslagen en standen

 

Speelronde 7

Mooie resultaten voor Les boules fleuries

Zaterdag 14 januari werd na ruim een maand winterstop de Nationale Petanque Competitie hervat. Alle 4 team van Lbf speelden deze dag thuis. Met 3 winst en 1 gelijkspel is Lbf goed gestart in 2017.

Team Lbf1 (3e plek in de 2e divisie) ontving de nummer 2, Amicale Cuijk. Tussen beide ploegen zat een gat van 2 competitiepunten. Doordat Lbf1 deze dag won met 5-3 is dit gat nu gedicht. De 2e plek blijft op basis van saldo nog in handen van de ploeg uit Cuijk maar Lbf1 heeft de puntenachterstand weggenomen.

Lbf2 (2e plek in de 3e divisie) ontving het op slechts één competitiepunt (4e plek) achtervolgende team “De Gooiers 2” uit Hilversum. Ook het 2e team van Lisse wist de gasten te verslaan, eveneens met 5-3. Daarmee is de 2e plek in deze divisie met succes verdedigt en blijft men in achtervolging op de koploper die voor deze speelronde 4 punten voorsprong had. Bij het maken van dit bericht is nog niet bekend of de achterstand gelijk is gebleven.

Het 3e team van Lbf (2e plek in de 4e divisie) ontving het op de 5e plek staande team “de Spaanse Ruiter 2” uit Nieuw Vennep. Tussen beide ploegen zitten 2 competitiepunten. Dit veranderde niet als gevolg van een 4-4 gelijkspel. Hoewel nog niet alle uitslagen bekend zijn is er grote kans dat hiermee in elk geval de 2e plek behouden is.

In de 5e divisie begon Lbf4 als koploper aan de ontmoeting met het team PUK4 (Haarlem). Het 4e team van landskampioen PUK kon een 5-3 overwinning van de Lissesse koploper niet voorkomen. Daarmee blijft het team halverwege de competitie koploper met minimaal 2 punten voorsprong op de achtervolgers.

Naar de uitslagen en standen

 

Speelronde 8

Zaterdag 28 januari werd ronde 8 van 14 speelronden Nationale Petanque Competitie gespeeld.

Team Lbf1 (3e plek in de 2e divisie) ging in Asten (NB) op bezoek bij koploper “’t Lover”. In de eerste speelronde van deze competitie was deze koploper met 2-6 overtuigend te sterk in Lisse. Nadien heeft de ploeg uit Asten al haar wedstrijden gewonnen. Hoewel de Lissenaren niet ontevreden hoeven te zijn over hun eigen spel werd ook de tweede confrontatie met de koploper met 6-2 verloren. Daarmee lijkt voor Les boules fleuries de 2e plek het hoogst haalbare.

Lbf2 (2e plek in de 3e divisie) trotseerde de winterse omstandigheden in Schoorl, waar de plaatselijke vereniging geen overdekte speellocatie biedt. Wat volgde was een spannende en enerverende wedstrijddag. Dat men aan elkaar gewaagd was bewezen liefst drie wedstrijden die in een 13-12 of 12-13 eindigde. Na de hele dag achter gestaan te hebben stelde de ploeg in de laatste wedstrijd van de dag (winst met 13-12) een 4-4 gelijkspel veilig.

Het 3e team van Lbf (3e plek in de 4e divisie) was op bezoek bij het Amstelveense team Bulderbaan2 dat z’n thuiswedstrijden in Haarlem speelt. Door een slechte start keek men na de eerste ronde tegen een 3-0 achterstand aan. Via 4-1 werd et uiteindelijk 5-3 voor Bulderbaan2. Daarmee komt de ploeg uit Amstelveen op gelijke hoogte met de Lissenaren.

In de 5e divisie begon Lbf4 als ongeslagen koploper aan de ontmoeting bij en tegen Ça Roule (Heerhugowaard). Deze nummer 3 uit de competitie bleek in eigen huis een maatje te groot voor Lbf4. De thuisploeg won met overtuigende cijfers: 6-2. Doordat nummer de nummer 2 deze dag wist te winnen verspeelde de ploeg hiermee ook haar koppositie.

Al met al was dit voor Lbf de minst succesvolle dag in de NPC tot nu toe.

Naar de uitslagen en standen

 

Speelronde 9

Op 11 februari 2017 speelden de vier teams van Les boules fleuries thuis in ronde 9 van 14 speelronden Nationale Petanque Competitie. Na de matige vorige ronde (3 verlies, 1 gelijkspel) was iedereen gebrand op een goed resultaat. Dat lukte.

Team Lbf1 (de 2e divisie) ontving P.V. Tilburg. Middenmoter Lbf won de confrontatie van het lager geplaatste Tilburg uiteindelijk 5-3. Dat het niet heel makkelijk was bleek gedurende de partijen. In zes van de acht partijen moest een (soms aanzienlijke) achterstand ongedaan gemaakt worden tegen de steeds sterk startende Tilburgers. Echter via tussenstanden van 3-0 en 4-1 werd uiteindelijk de 5-3 eindstand bereikt. Een nuttige overwinning, die aansluiting met de top-3 realistisch maakt.

Lbf2 (3e divisie) ontving de buren uit Nieuw Vennep. Het team Spaanse Ruiter 1 bleek een maatje te klein voor de nummer 2 van Lbf. Liefst 6-2 wist de equipe van captain Rob van der Zwet te noteren na de drie speelronden. Hiermee blijft het team in achtervolging op de koploper.

Gelijktijdig speelde Lbf3 tegen het 2e team van Petanque Union Badhoevedorp waarvan het 1e team uitkomt in de topdivisie. Via tussenstanden van 2-1 en 4-1 werd uiteindelijk een zeer overtuigende 7-1 overwinning bereikt. Daarmee neemt de ploeg uit Lisse de 2e plek over van de gasten.

Lbf4, dat in de vorige ronde helaas (op saldo) haar koppositie verloor, ontving het 1e team van Petanque Lijnden. Via tussenstanden 1-2 en 3-2 werd uiteindelijk gelijk gespeeld met 4-4. Doordat elders de koploper wel wist te winnen moet de ploeg nu echt in de achtervolging. Beide ploegen treffen elkaar later in de competitie nog.

Naar de uitslagen en standen

Speelronde 10

Les boules fleuries 4 redt de eer

Op 25 februari 2017 speelden de vier teams van Les boules fleuries alle een uitwedstrijd in ronde tien van veertien speelronden NPC. Drie teams verloren, maar Lbf4 maakt het weer spannend in haar divisie.

Positief voor de club is de prestatie van Lbf4, dat haar kansen op de titel in de 5e divisie nieuw leven inblies nadat men de vorige ronde op achterstand van de koploper was gekomen. De nummer drie uit Lisse bezocht de nummer zes, het team van De Stetters 2 (Castricum). Een overwinning van maar liefst 1-7 voor de Lissenaren. Gecombineerd met puntverlies van de koploper brengt de ploeg terug aan de kop van het klassement. Een spannende ontknoping ligt in het verschiet.

Team Lbf1 (vierde plek in de 2e divisie) werd verrast bij nummer vijf “P.V. Gouda”. Het gat tussen beide ploegen bedroeg vijf punten, maar na deze speelronde en de 5-3 winst voor Gouda nog slechts drie punten. De thuisploeg verraste de Lissenaren met technisch sterk spel. Via 2-1 leek de tweede ronde de ommekeer te brengen toen in beide tripletten wedstrijden een ruime voorsprong was gerealiseerd door Lbf. Helaas glipte een partij alsnog onnodig door de vingers (verlies met 12-13). Met een 3-2 tussenstand kon alles nog in ronde drie, maar daarin werd uiteindelijk de even verrassende als terechte eindstand van 5-3 bereikt. Lbf1 rest nu het uitspelen van dit seizoen waarin men een rol in de middenmoot heeft.

Team Lbf2 (nummer twee in de 3e divisie) ging in Alkmaar op bezoek bij nummer zeven Celeritas. De uitslag was een 5-3 nederlaag, maar uit het feit dat tweemaal een 12-13 en tweemaal een 11-13/13-11 uitslag was, blijkt dat men aan elkaar gewaagd was. (Totaal punten saldo was 89-84). De koppositie is hiermee echter vrijwel onhaalbaar geworden.

Team Lbf3 (nummer twee in de 4e divisie) was op bezoek bij de koploper in Alphen aan de Rijn, Les Pointeurs 1. De sterke koploper (gezien het “spelersmateriaal” verdient deze ploeg het uit te komen in een hogere divisie) startte met vijf punten voorsprong. De Lissenaren wilden hun laatste kans grijpen om zelf de achterstand kleiner te maken en putten moed uit het gelijkspel eerder dit seizoen. Helaas mocht het niet zo zijn. Ook hier moest Lbf een 5-3 nederlaag accepteren. Daarmee lijkt de titel buiten bereik.

Naar de uitslagen en standen

 

Speelronde 11

Van alles wat voor Les boules fleuries

Zaterdag 11 maart verliepen de uitwedstrijden van de teams van Les boules fleuries niet voorspoedig in de 11e ronde (van 14) in de Nationale Petanque Competitie.

Het eerste team, dat noch kan degraderen noch kampioen kan worden in de resterende speelrondes van de 2e divisie, mocht de krachten meten met de nummer 2 L’Esprit uit Schiedam. Het verschil op de ranglijst werd in de eerste ronde onderstreept door de thuisploeg. Een overtuigende (13-0;13-5;13-7) 3-0 voorsprong was het gevolg. In de tweede speelronde was sprake van twee snelle partijen (13-2; 3-13), maar was de winst verdeeld waardoor er een 4-1 tussenstand was bereikt. De derde ronde leek een ommekeer te brengen, in alle drie doubletten partijen namen de Lissenaren de leiding. Na een overtuigende 6-13 winst volgde echter op beide andere banen toch alsnog een nederlaag van 13-10 en 13-5. Met de 6-2 winst blijft L’Esprit in de race om de titel. Lbf1 blijft 4e doordat elders de nummers 5 en 6 ook verloren van de nummers 1 en 3.

In de 3e divisie staat voor Lbf2 op zich niets meer op het spel. De nummer 3 uit Lisse mocht ditmaal op bezoek bij nummer 2, DOSC2 in Den Dolder. Beide ploegen staan 6 punten achter de koploper, die daarmee (vrijwel) onbereikbaar is. Ook in Den Dolder bleken de ploegen elkaars gelijke. Bij een 4-3 voorsprong voor Lbf3 en de stand 11-11 komt de opponent op 2 punten te liggen en heeft Lbf3 nog 1 boule om daar iets tegen te doen. Dat lukt niet, waarmee de wedstrijd met 13-11 gewonnen wordt door de thuisploeg en de terechte 4-4 eindstand een sportief treffen afrond.

Team Lbf3 mocht uitspelen bij “De Boel de Boule (2)” in Roelofarendsveen. Tussen beide clubs bestaat een warme band, wat ook bij dit treffen weer naar voren kwam in de bijzonder plezierige sfeer. Lbf3 staat in de 5e divisie op de 3e plek, maar heeft een uitzichtloze 7 punten achterstand op de koploper. DBDB2 staat op de 6e plek. Beide ploegen moeten nog degradatie voorkomen in deze divisie waar iedereen zeer aan elkaar gewaagd blijkt, de koploper uitgezonderd. Uiteindelijk wisten de Lissenaren via een 0-3 voorsprong en een 2-3 tussenstand de 3-5 overwinning te behalen.

Het vierde team strijdt nog om de titel in de 5e divisie. Ditmaal stond de uitwedstrijd bij mede koploper Boule Union Thamen (1) op het programma. De eerste ronde begon prima voor de bezoekers. Een 1-2 voorsprong gaf vertrouwen. In de volgende ronde rechtte de thuisploeg de rug en won men beide partijen, waardoor nu de thuisploeg een 3-2 voorsprong kende. In ronde 3 zette dit zich helaas voor de bezoekers door, wat leidde tot een 5-3 winst voor de thuisploeg.

Naar de uitslagen en standen

 

Speelronde 12

In de 2e divisie ontving middenmoter Lbf1 het tegen degradatie strijdende team van Fôlatre uit Pijnacker. Na het onverwachte gelijkspel eerder dit seizoen wilde de ploeg deze laatste thuiswedstrijd een goed resultaat boeken. De eerste ronde leek dit probleemloos te gaan lukken door 2 ruime (13-4 en 13-3) en 1 zwaarbevochten (13-11) overwinning. De 3-0 tussenstand moest vervolg krijgen in de triplettenronde. Dat liep echter totaal anders. Met 2 overtuigende overwinningen (2-13 en 3-13) wisten de gasten de ontmoeting weer interessant te maken voor het publiek. Wederom bleek de doubletten ronde een prooi voor de thuisploeg, hoewel er 1 partij naar de gasten ging (2-13; 13-2; 13-4). De 5-3 overwinning gaf een juiste afspiegeling van de onderlinge verhoudingen op deze dag.

In de 3e divisie ontving Lbf2 het team Bulderbaan1 uit Amstelveen. Ook deze ploeg moet vrezen voor degradatie. De eerste ronde doubletten ging via 13-10; 13-5, 13-12) volledig naar de thuisploeg. In de triplettenronde werden de punten gedeeld via (13-10; 12-13) waardoor er nog een sprankje hoop op een gelijkspel was voor de bezoekers. De laatste doublettenronde leidde echter met (13-3;13-4; 6-13) tot de 6-2 overwinning. Voor Bulderbaan lijkt daarmee het doek te vallen op dit niveau.

Lbf3 ontving in de 4e divisie de rode lantaarndrager Zoetermeer 2. Dat de bezoekers er veel aan gelegen was om degradatie alsnog af te wenden bleek uit de eerste ronde (13-9; 6-13; 7-13). De thuisploeg herstelde zich knap tijdens de tripletten en boog de 1-2 achterstand om in een 3-2 voorsprong (13-7; 13-9). De ploegen bleken dus aan elkaar gewaagd. Dit geldt in deze divisie: los van de ongenaakbare kampioen is iedereen erg gelijkwaardig. De derde ronde onderstreepte dit uiteindelijk (13-0; 9-13; 6-13) want die bracht de 4-4 eindstand. Lbf3 speelde zich daarmee wel veilig, de zorgen van Zoetermeer 2 zijn nog niet opgelost.

Lbf4 had een uitwedstrijd in Amsterdam bij Les Bohémiens. De ploeg moest na de verloren confrontatie met de medekoploper van de 5e divisie in de vorige ronde vol in de achtervolging.  De eerste ronde leverde een achterstand op (9-13;2-13;13-10). In de tweede ronde ging het gelijk op (13-12; 12-13). De laatste ronde doubletten was dus nog alles mogelijk voor de nummer 2 uit Lisse. Helaas bleek dit een herhaling van de eerste ronde (2-13;12-13;13-10) waardoor de ploeg een 3-5 nederlaag moest incasseren. Elders won de koploper wel, waardoor de achterstand is toegenomen. De ploeg blijft strijden voor een maximaal resultaat.

Naar de uitslagen en standen