Lid van de Nederlandse Jeu des boules bond

Frans Snaar

 

Koningsdag, ik moet er nog steeds aan wennen, Koninginnedag ligt nog vers in het geheugen. Niet dat ik meer had met Beatrix dan met Willen-Alexander, integendeel, maar “het bekt” niet.

Gelukkig zijn alle ingrediënten van de Koninginnedag wel gebleven, oranje en rood-wit-blauw gekleurde mensen, huizen, dorpen en steden. Lekkere frisse kleuren die zorgen voor blijheid en een feestelijk gevoel. Het lijkt wel of we opeens andere mensen geworden zijn, nu ja, de meesten van ons dan….

Het Oranje of Koningsdag toernooi, de naamgeving wordt niet consistent gebruikt maar we weten allen wat wordt bedoeld, trok 34 koppels naar het Lbf-sportpark. De organisatie, in bekwame handen van Ron, met Jaap en Kees als secondanten, had de meute in twee poules ingedeeld. Koppels bestaande uit twee boulers kwamen in de A-poule, de anderen in de B-poule.

Ron opende het toernooi door uit te leggen dat z’n oranje hoedje al vele jaren wordt gebruikt, maar doordat het elke keer weer op zolder beland krimpt-ie elk jaar weer een beetje meer. Vandaar dat het hoedje wat klein lijkt…. Buiten spelen, er werd een buitje verwacht, maar verder was het goed te doen en zelfs het terras was en bleef goed bezet.

Riekie en Wim voorzagen ons van een natje en droogje en Elly had voor deze gelegenheid een volledig uit oranje objecten bestaande prijzentafel samengesteld.

Tja, en dan moet je ook nog “de wei in”. Als jonge koeien die voor het eerst naar buiten mogen dartelden de spelers richting een baantje dat er wel goed uitzag om de boules te laten rollen. Grote voorkeur voor de zwarte ondergrond, maar ook de “gladde banen” waren erg in trek. En het centercourt is altijd wel een plek waar men wil spelen, dicht bij het publiek en dan maar laten zien wat je allemaal in je mars hebt (al komt het er niet altijd uit).

Geen ellenlange partijen vandaag, wel waren er enkele die in no-time waren gespeeld. Het was gelukkig geen al te zware opgave om op het terras te zitten, hoewel het spelen op z’n tijd wel de voorkeur heeft. Doorgaans lachende gezichten, soms een bedenkelijke frons als de boule niet dat deed wat de werper voor ogen had, de sfeer was opperbest.

Drie ronden stonden op het programma en rond de klok van vijven startte Ron met de uitreiking van de prijzen. Om en om maakten de spelers uit de A- en B-poule de gang naar de tafel en was je nog niet voorzien van iets oranjes, na afloop van het toernooi dus wel…..

De uitslag:

A-poule
Rang Naam Naam Winst Saldo
1 Koos van Dijk Margriet van Dijk 3 31
2 Michael Voorn Yvonne Heus 3 21
3 Jan van de Meeberg Teus van der Tonnekreek 2 10
4 Peter Balkenende Gusta Vreeken 2 6
5 Gerard Arrachart Ina Arrachart 2 -4
6 Nita Schutter Jaap Kivits 1 -4
7 Jerry Pattikawa Taco Ringma 1 -4
8 Carl Romijn Bernadette Daniels 1 -4
9 Lex Bezemer Peter Dijkman 1 -9
10 Carla Weijers Loek Weijers 1 -11
11 Peter Koome Willem Vreeken 1 -13
12 Jan van der Haas Anda van der Haas 0 -17

 

B-poule
Rang Naam Naam Winst Saldo
1 Teun van Ooijen Arie van Ooijen 3 28
2 Peter van der Laan Felicia van der Laan 3 18
3 Robert Loesberg Marga Loesberg 3 13
4 Kees van Ruiten Elly van Ruiten 2 14
5 Ingrid Roubos Jantje de Boer 2 12
6 Frans Snaar Lucia Snaar 2 11
7 Agnes Voogt Wendy Hoornsman 2 7
8 Paula van de Loo Casper de Ree 2 5
9 Willy van Leeuwen Jacques Vuurpijl 2 2
10 Dick Kortekaas Tineke Kortekaas 2 -1
11 Wim Roeloffs Johan van der Salm 2 -3
12 Elly de Jeu Cok de Jeu 1 4
13 Bert van der Poel Marga van der Poel 1 -1
14 Leo Kleijhorst Lia Kleijhorst 1 -2
15 Elly van der Aart Ria Borghols 1 -4
16 To Dijks Marjan vink 1 -7
17 Nettie Veth Arie Imthorn 1 -7
18 Aad Imanse Froukje Imanse 1 -11
19 Piet van der Voet Hans Roubos 1 -13
20 Jan van Rooden Ted de Wolf 0 -18
21 Ben Verhaar Pascal Verhaar 0 -19
22 Wim Hartman Ank Hartman 0 -24