ZaDa competitie 2022

 

Frans Dames

ZaDa-cyclus 2022, hoe, wat en waarom.

De corona pandemie van de afgelopen jaren heeft er toe bijgedragen dat de Nationale Petanque Competitie (verder te noemen NPC) al een poosje stagneert. De NPC 2019-2020 werd daardoor niet uitgespeeld. De NPC 2020-2021 werd helemaal niet gespeeld en de daaropvolgende editie NPC 2021-2022 werd wel gestart, maar uiteindelijk in december 2021 weer stilgelegd in verband met de ontwikkelingen rond COVID-19 en niet meer vervolgd. Daardoor kwamen er op de LBF-speelkalender 7 zaterdagen vrij. De Technische Commissie (TC) liet daarop weten open te staan voor ideeën om intern een aantal van deze zaterdagen in te vullen. Zeker onder de mensen die hadden deelgenomen aan de NPC bestond hiervoor belangstelling. Het idee om een cyclus van drie zaterdagen te creëren, waarbij teams van zes personen tegen elkaar gingen spelen, werd door de TC positief ontvangen en is uiteindelijk verder vorm gegeven. Gekozen werd voor een opzet die iets leek op de wedstrijden van de NPC en de ZaMi-competitie uit het district West. ZaMi staat voor ZAterdagMIddag. Daardoor was het kiezen van een naam niet zo moeilijk. ZAterDAg-cyclus.

Om een beetje in de sfeer van de NPC te blijven werd er in vakken gespeeld, met uitzondering van vak D. Om er ook nog een vleugje ZaMi aan toe te voegen werden de spelvormen tête-à-tête (2), doubletten (5) en tripletten (2) gespeeld. Zo waren 9 punten per speeldag te verdienen. Daarnaast werd elke speelronde in een ander vak gespeeld, waardoor teams niet steeds op hun favoriete ondergrond zouden spelen.
Er waren minimaal 4 teams nodig om er een echte competitie van te kunnen maken. Vanuit de groep NPC-spelers lukte dat goed, mede door belangstelling van leden die in het verleden ook NPC gespeeld hadden. De organisatie hoopte dat het echter niet alleen bij de NPC-spelers zou blijven, maar dat ook andere leden de uitdaging aan zouden gaan. Maar dat heeft helaas ziet zo mogen zijn.

De teams LBF-1 en LBF-2 werden gevormd door NPC-spelers die vrijwel allemaal op landelijk niveau gespeeld hebben. De teams LBF-3 en LBF-4 speelden het niet afgemaakte NPC-seizoen op regionaal niveau. Dus de verwachting was dat er best wel niveau verschillen zouden zijn. Dat werd de eerste dag al een beetje duidelijk.
De 1e speeldag was op zaterdag 19 februari 2022. De teams LBF-1 en LBF-2 speelden tegen elkaar en ook de teams LBF-3 en LBF-4. Team LBF-1 won 8 van de 9 partijen. De uitslag doet vermoeden dat het een makkelijke dag was voor team LBF-1, maar dat is bezijden de waarheid. Enkele partijen waren wel degelijk gelijkwaardig en gingen nipt verloren voor LBF-2. Het krachtsverschil tussen de teams LBF-3 en LBF-4 was minimaal. LBF-3 won de ontmoeting met 5-4. De nazit werd nog extra bijzonder door de bitterballen die door voorzitter Huug uit de airfryer getoverd werden.

De 2e speeldag was op zaterdag 5 maart 2022. Team LBF-1 ging de strijd aan met team LBF-3. Ook deze dag ging de overwinning met 8-1 naar LBF-1. Maar ook hier kan gezegd worden, schijn bedriegt, enkele partijen gingen gelijk op. De andere ontmoeting ging tussen LBF-2 en LBF-4. En hier smaakte LBF-4 het zoet van de overwinning met 3-6. Wat echter vooral opviel was de beleving en het enthousiasme van iedereen.

De laatste speeldag van deze cyclus was op zaterdag 19 maart 2022. Team LBF-1 moest de strijd aangaan met team LBF-4 en team LBF-2 moest tegen LBF-3 proberen toch nog een overwinning uit het vuur te slepen. De 1e ronde werd nog binnen gespeeld, maar gezien het mooie weer werd het verdere verloop van deze dag buiten afgewerkt met een vrije keuze voor de teams die de toss wonnen. Ook deze dag pakte LBF-1 een ruime overwinning met 7-2 en werd daarmee duidelijk winnaar van de cyclus. Maar ook deze dag weer verrassende uitslagen. LBF-4 won een van de triplettenpartijen met 13-0!! Het lukte LBF-2 niet om de overwinning te pakken tegen LBF-3. LBF-3 won uiteindelijk met 5-4 en daardoor bleef LBF-2 op de laatste plaats.

De einduitslag van de ZaDa-cyclus ziet er nu al volgt uit:
1e plaats: LBF-1 met 23 winstpartijen en een saldo van 132
2e plaats: LBF-4 met 12 winstpartijen en een saldo van -34
3e plaats: LBF-3 met 11 winstpartijen en een saldo van -52
4e plaats: LBF-2 met 8 winstpartijen en een saldo van -46

De cyclus werd door iedereen ervaren als een welkome aanvulling op het afgebroken NPC-seizoen. Maar ook tijdens deze cyclus bleek maar weer dat COVID-19 soms bijna spelbreker werd. Gelukkig waren er op de achtergrond mensen beschikbaar die een lege plek wilden invullen. Daardoor kon de cyclus volledig afgerond worden.
Op 26 maart 2022 wordt op verzoek nog een extra zaterdag georganiseerd met vrijwel dezelfde spelers, alleen worden de teams volledig door elkaar gegooid. Noem het maar een surprise party. Met vrijwel dezelfde opzet als de gespeelde cyclus. Hoe dat uitpakt hoort u misschien nog.