Lid van de Nederlandse Jeu des boules bond

Frans Dames

 

Seizoen 2018 – 2019

 

In het wereldje van de bouler kom je regelmatig afkortingen tegen die bij sommigen van ons vraagtekens oproepen. Van NPC (Nationale Petanque Competitie) naar ZaMi (Zaterdag Middag competitie) is een kleine stap. De NPC was koud afgelopen in april of de ZaMi stond al weer op de spelers te wachten in datzelfde april.

De competitie wordt in het district West gespeeld op 5 zaterdagen in de periode april t/m juni en bestaat uit vier klassen, onderverdeeld in poules van 6 teams. In een halve competitie wordt het klassement per poule opgemaakt.

Het aantrekkelijke van deze competitie is dat met een team van vier personen alle spelvormen gespeeld worden. De eerste ronde bestaat uit een tripletten- en een tête-à-tête partij, de tweede ronde uit twee doubletten partijen en de laatste ronde is gelijk aan de eerste ronde, waarbij de tête-à-tête partij door een andere speler gespeeld moet worden.

Lbf-1 doet dit jaar met één team mee in deze competitie. Naast Jaap Kivits (captain) bestaat het team uit Peter Koome, Taco Ringma, Chantal Ringma, Frans Snaar, Frans Dames en Kees van Ruiten. Als reserve is Leo Tijssen beschikbaar.

De eerste speeldag was op 21 april 2018 en het team reisde af naar Nieuwerkerk a/d IJssel voor de ontmoeting met Les Francophiles 3. Dit werd met 5-1 een duidelijke overwinning voor de Lissers. Deze uitslag werd bereikt met Jaap Kivits, Frans Snaar, Taco Ringma en Peter Koome.

Na de eerste speeldag stond Lbf-1 in de poule op saldo op de 1e plaats, maar ook twee andere teams hadden hun eerste ontmoeting gewonnen.

De volgende tegenstander was toen ook al bekend en wat men er toen al van gezien had zou dat niet zo’n makkelijke dag worden…..

Op 5 mei moest Lbf-1 voor de tweede speeldag naar Lekkerkerk voor de ontmoeting met L’Esprit 5. Naast Jaap als captain gingen Frans Snaar, Taco Ringma, Frans Dames en Kees van Ruiten mee. De tegenstander had een team met 2 senioren en 2 jongeren, een (talentvolle) jongen van 13 en een meisje van 8 jaar. Onder prachtige weersomstandigheden werden die dag de wedstrijden afgewerkt. Helaas met wisselende resultaten wat uitmondde in een 2-4 nederlaag.

1e ronde: Frans Snaar, Frans Dames en Taco wonnen met 13-3. Kees van Ruiten verloor met 7-13.

2e ronde: Kees en Taco wonnen met 13-8. De beide Fransen verloren met 0-13 kansloos, hoewel het spel niet echt slecht was. Maar de tegenstander was op alle fronten beter. Vader en zoon van 13 waren duidelijk beter dan in de eerste ronde. Opvallend was de gave techniek van de 13-jarige bij het tireren, mooi om te zien. Deze jongeman zit in een nationale jeugdselectie en traint onder meer onder Fred Lagerwaard.

3e ronde: Taco, Kees en Frans Snaar verloren met 4-13. Frans Dames mocht tegen de 13-jarige spelen. Het werd met 10-13 een nederlaag, maar Frans hield daar toch een goed gevoel aan over. Na deze dag was één ding zeker, we waren de koppositie kwijt. Maar nog 3 speeldagen te gaan om dit te veranderen.

Zaterdag 19 mei speelde het team in Den Haag tegen Waddinxveen 4, op dat moment de rode lantaarndrager in de poule. En dat zou zo blijven want de Lbf-1 spelers hadden buiten de beide tripletten partijen nauwelijks tegenstand. Jaap Kivits, Peter Koome, Leo Tijssen en Frans Snaar bonden de strijd aan met twee echtparen van Waddinxveen. Jaap won met 13-6 de tête-à-tête tegen Bert Cornelisse, terwijl Peter, Leo en Frans met 13-9 hun tripletten wonnen. Niet zomaar, want op enig moment was de stand 2-9. Een weggevertje van Bert den Hartog betekende de ommekeer.

In de doubletten partijen wonnen Jaap en Peter met 13-2 van de beide heren, Leo en Frans eveneens met 13-2 van de dames. De winst was veilig gesteld.

Ronde drie leverde een 13-1 winst op voor Peter tegen Bert den Hartog, terwijl Leo, Jaap en Frans met 13-9 hun tripletten wisten te winnen. Opnieuw werd een 2- achterstand weggewerkt, ditmaal door een technische wissel aan Lbf-1-zijde.

Op de 4e speeldag van deze competitie, zaterdag 2 juni 2018, speelde  het ZaMi-circus van de 4e divisie zich geheel af op onze accommodatie.

24 teams met ieder 4 spelers begonnen om 13.00 uur aan hun onderlinge strijd in deze halve competitie. Met de nodige toeschouwers erbij gaf het geheel een leuk aan- en overzicht. De weersomstandigheden waren ook prettig om te spelen.

Het enige Lbf-1-team dat aan deze competitie deelneemt bestond vandaag uit Chantal Ringma, Frans Snaar, Jaap Kivits en Frans Dames. De tegenstander van vandaag was De Goede Worp 3, dat in de poule met een gelijk aantal punten als Lbf-1 op de 3e plaats stond. Lbf-1 nam de 2e plaats in op basis van meer winst partijen (13 tegen 9) en een veel beter saldo (+60 tegen -5). Het beloofde dus een spannende middag te worden.

In de 1e ronde werd de triplettenpartij gespeeld door Chantal en de beide Fransen. Dit werd met 13-6 een regelmatige overwinning voor het Lbf-1-team. Jaap speelde in deze ronde de tête-à-tête partij, maar kreeg moeilijk vat op de tegenstander. Het werd een verliespartij van 10-13.

In de 2e ronde werden 2 doubletten partijen gespeeld. Chantal en Frans Snaar gingen ternauwernood ten onder met 11-13. Jaap en Frans Dames speelden een partij met 2 gezichten. Jaap kreeg zijn bekende slag aanvankelijk niet te pakken en Frans schoot niet al te best. Het resulteerde op een gegeven moment in een achterstand van 6-12. Maar niet voor niets wordt vaak gezegd, 13 is pas uit. Dus blijven proberen. En zie. Jaap had zijn slag gevonden en kon de tegenpartij onder druk zetten. Frans begon ze ook best te raken en de partij kantelde. Met een vleugje geluk bij het tireren en een inschattingsfout van de tegenstander werd het 9-12, en vervolgens 10-12. In de daaropvolgende mêne wist het Lbf-1-team met een 3-punter de winst te pakken. Het resultaat leverde wel de reactie op dat met het geluk dat we hadden misschien een staatslot kopen ook wel eens een mooie prijs op zou kunnen leveren. Maar de wedstrijd bleef spannend met een 2-2 tussenstand.

In de 3e ronde werd de triplettenpartij gespeeld door Chantal, Jaap en Frans Snaar. Het liep niet in deze partij en deze ging met 6-13 naar de tegenstander.

Uiteindelijk wist Frans Dames een gelijkspel te redden met een duidelijke overwinning van 13-3 in zijn tête-à-tête partij. Eindstand werd dus 3-3 met een positief saldo van 6. Daarmee bleef de 2e plaats met 5 punten in de poule behouden. De koploper in deze poule, L’Esprit 5, is duidelijk een maatje te groot en staat al 3 punten los. Daarmee zijn ze niet meer in te halen. Een overwinning levert 2 punten op.

Voor de 5e en laatste speeldag ging  Lbf-1 op zaterdag 16 juni 2018 naar Gouda voor de ontmoeting met Nieuwerkerk 6. Dit team staat in de poule op de 5e plaats met 2 punten. De vier spelers die het vandaag moesten gaan doen waren captain Jaap Kivits, Peter Koome, Kees van Ruiten en Frans Dames. Het was een beladen dag. Met hun gedachten waren de spelers bij het afscheid van Lbf-1-icoon Leo van Berkel. Bovendien was de opdracht winnen, om er zeker van te zijn de tweede plaats in de poule vast te houden.

In de 1e ronde speelde Peter Koome een overtuigende tête-à-tête met 13-5 winst. Het was een korte partij, dus had hij alle tijd om bij de triplettenpartij van Kees, Jaap en Frans te kijken. Het werd een lange wachttijd voor hem. Het was een partij die aanvankelijk goed begon met een 4-0 voorsprong, maar daarna was het puntje/puntje spelen. Dat duurde ruim 90 minuten, maar de eindstand was 10-13. Jaap voelde zich zelf niet in zijn beste doen en Frans en Kees speelden ook niet top. Maar een 1-1 tussenstand gaf nog alle kansen.

De 2e ronde werd ook weer eerlijk verdeeld. Peter en Frans speelden een heel degelijke partij doubletten en wonnen overtuigend met 13-3. Bij Kees en Jaap liep het aanvankelijk ook naar wens en met een 8-1 voorsprong zou je denken dat het niet meer fout kon gaan. Maar dat ging het wel. De partij kantelde en ging verloren met 10-13. Maar nog steeds was alles mogelijk.

In de derde ronde moest het dan toch gebeuren. Jaap ging tête-à-tête spelen en liet blijken beter te kunnen dan wat hij tot nu toe had laten zien. Met een winst van 13-7 was in ieder geval een gelijkspel binnen gehaald. Dus alles hing af van de laatste triplettenpartij van Frans, Kees en Peter. Dat liep aanvankelijk niet goed. De tegenpartij liep soepel uit naar  een 0-6 voorsprong. Het was van belang om de but te pakken te krijgen en van baan te veranderen. Dat lukte. De achterstand werd omgebogen in een voorsprong van 12-7. In die fase lukte het om de tegenstander onder druk te zetten en te houden. Het boules voordeel werd steeds optimaal benut. Ook in de laatste mêne lukte dat en dat brak de tegenstander uiteindelijk. Met deze winstpartij werd het dus een 4-2 overwinning en was de 2e plaats behouden.

Het volgende seizoen komt Lbf-1 uit in de 3e divisie.

Het moet nogmaals gezegd worden dat het een heel aantrekkelijke competitie is. Het moet toch mogelijk zijn om het volgende seizoen met meer teams aan deze competitie mee te doen. Je wordt ongetwijfeld op de hoogte gehouden.