ZaMi: Lbf 1 – DGW 1

 

Frans Dames

Al enige jaren is de ZAterdagMIddag competitie in District West een succes, mede door het gekozen format. Het is een competitie over vijf speeldagen, met poules van maximaal zes teams in verschillende klassen. Iedere speeldag wordt tegen een ander team uit de poule gespeeld. Na vijf speeldagen is het klassement definitief en is bekend wie promoveert of degradeert. De competitie wordt in verschillende plaatsen gespeeld.

In al die jaren wist een team van Les boules fleuries in deze competitie jaarlijks te promoveren naar een hogere klasse. Ook vorig jaar gebeurde dat en daardoor kwam het team LBF-1 in de hoogste regionale klasse terecht. Na inschrijving van het LBF-team voor deze competitie kwam vanuit het district de vraag of er in de speelkalender ook ruimte was voor een speeldag in Lisse. Die ruimte was er op afgelopen zaterdag 17 juni 2023.

24 teams van vier personen verschenen in het warme Lisse om te strijden voor de punten. En het werd een strijd op een zonovergoten accommodatie. Een fantastische ambiance, volle speelvelden, volle terrassen. Wat wil een vereniging eigenlijk nog meer. Promotie voor onze sport.

Het team LBF-1 heeft het dit seizoen moeilijk in deze 1e klasse. De tegenstand is van hoog niveau en dat heeft ertoe geleid dat het team na drie speeldagen op de laatste plaats bivakkeert met 0 punten. Maar de tegenstander van vandaag, De Goede Worp 1, heeft het ook moeilijk en staat net boven LBF-1, eveneens met 0 punten. Dus vandaag de kans om iets aan die stand te doen.

Teamcaptain Ruud de Groot ging de strijd aan met naast hem, Rob de Kruijff, Frans Snaar en Hans van der Geest. Het mooie van deze competitie is dat je elke speeldag andere spelers mag opstellen, maar nooit meer dan vier. Een speeldag bestaat uit drie ronden: De 1e ronde 1 tripletten partij en 1 tête-á-tête partij, de 2e speelronde 2 doubletten partijen en de 3e ronde ziet er uit als ronde 1, met dien verstande dat de tête-á-tête partij niet door dezelfde persoon gespeeld mag worden.

Hoe heeft team LBF-1 het gedaan? Waar men hoopte op een broodnodige overwinning werd het echter een gelijkspel, dus 1 punt is in ieder geval gescoord.

Elke ronde leverde een gelijkspel op. In de 1e ronde won Rob  zijn 1-tegen-1 strijd, maar de tripletten werd daarentegen door Ruud, Frans en Hans verloren. Een voorsprong van vijf punten werd in één klap teniet gedaan, waarna de tegenstander de overwinning pakte.

De 2e ronde gaf eenzelfde beeld. Frans en Rob wonnen op een curieuze wijze hun partij. Bij een stand van 11-7 voor het LBF-team had de tegenpartij de kans om de partij uit te maken door één LBF-boule weg te schieten. Het pakte echter anders uit. De but ging aan de wandel en eindigde bij 2 LBF-boules. Tel uit je winst. Ruud en Hans gingen ten onder in hun partij. Dus de 3e ronde moest de beslissing brengen.

Ook in deze ronde werd gelijk gespeeld. Hans verloor zijn tête-á-tête partij met 8-13. Ruud, Rob en Frans slaagden er in de tripletten partij te winnen. Het ging moeizaam, maar het punt was uiteraard zeer welkom om de dag met een overall gelijkspel te eindigen.

Of het voldoende is om zich na vijf speeldagen te handhaven in deze klasse, zal pas op 8 juli 2023 duidelijk worden. Dan moet het team naar Gouda voor de ontmoeting met PC Dordrecht 1. Dit team staat met 2 punten ook laag in het klassement. Dus het gaat nog spannend worden.  Maar voor het overige werden er bij Les boules fleuries veel tevreden gezichten te zien. Daar droeg het weer uiteraard een steentje aan bij. Hoe het voor het team LBF-1 dit jaar afloopt zult u ongetwijfeld op een of andere wijze te weten komen.